09.30 uur Ontvangst met koffie/thee
10.00-10.15 uur Welkom & opening
Dorte Kramers (dagvoorzitter), Wanda Visser en Karin Hoogenboom
10.15-10.35 uur Multifocale blik op het oog | Dorte Kramers
Ooglens, pupil, netvlies, staafjes, kegeltjes: hoe is het opgebouwd zodat wij de wereld om ons heen kunnen waarnemen. Want dat is uiteindelijk een van de primaire functies van dit zintuig.
10.40-11.05 uur Verander je KIJK in een OGENblik | Miranda Bosters-Boogaart
In onze ogen kunnen we echter ook zien wat er zich bij ons ‘binnen’ afspeelt: waar zitten bijvoorbeeld mogelijke verstoringen of zwakheden? Miranda Bosters Boogaart is iriscopist en kan u alles vertellen over de taal die onze ogen spreken.
11.10-11.30 uur EMDR | Erik Matser
Vreugde of verdriet, dat is vaak goed af te lezen uit de ogen. Onze ogen worden ook wel de spiegels van onze ziel genoemd en kunnen ons ook zeker helpen bij ons emotionele welzijn. Erik Matser helpt cliënten trauma’s te verwerken met behulp van EMDR, een bijzondere therapievorm waarbij de ogen een grote rol spelen.
11.30-12.00 uur Koffiepauze
12.00-12.50 uur Orthomoleculaire kijk op het oog | Katharina Deutsch
Het gezond houden en maken van onze ogen staat centraal in haar verhaal, waarbij vitaminen, mineralen en andere micronutriënten natuurlijk niet ontbreken. Glaucoom, staar en maculadegeneratie komen aan bod, maar ook andere afwijkingen van het oog ten gevolge van bepaalde ziektebeelden, zoals diabetes of leveraandoeningen. En welke rol spelen onze genen hierin?
12.50-13.15 uur Bril af/Lenzen uit | Karin Hoogenboom
Veel mensen, zeker als ze wat ouder worden, dragen een bril of contactlenzen; de leesbril is voor menigeen onmisbaar. Veel mensen gaan er dan ook toe over om hun ogen te laten laseren om van de bril af te komen. Maar er is nog een andere manier om dat te bereiken. Karin Hoogenboom weet daar alles van. Zij geeft trainingen waarin ze met haar Volzichtmethode (gebaseerd op de Bates-methode) goede resultaten boekt. Naast een aantal praktische oefeningen die u zelf direct mee kunt doen en ervaren zal zij u meer vertellen over haar werkwijze.
13.15-14.15 uur Lunchpauze
14.15-14.45 uur Medicatie en ogen | Verena Mulder
Verena Mulder is werkzaam bij het Franciscus Gasthuis & Vlietland en als toezichthoudend apotheker bij Clinic Care Services. Ze deed promotieonderzoek naar preventieve medicatie bij proliferatieve vitreoretinopathie (PVR) in het Oogziekenhuis Rotterdam. In haar betoog behandelt zij de invloed van medicatie op onze ogen.
14.45-15.45 uur Zien in het donker | Casper Beukema
Doordat onze ogen licht registreren, zorgen ze ervoor dat de epifyse, ofwel pijnappelklier, een prikkel krijgt om actief te worden met een direct gevolg voor ons dag- en nachtritme. Maar deze endocriene klier speelt bij nog veel meer andere fysiologische functies een grote rol. Casper Beukema zal u vertellen wat u kunt doen om de werking van de epifyse weer te optimaliseren.
15.45-16.15 uur Oog in de actualiteit | Erik Matser en Katharina Deutsch
We komen uit een pandemie; naast heel veel andere gevolgen is onze schermtijd in deze periode aanzienlijk toegenomen. Daarnaast blijkt dat na een coronabesmetting neurologische schade kan optreden die (al dan niet) blijvende invloed heeft op het gezichtsvermogen. Katharina Deutsch en Erik Matser zullen deze actuele bevindingen toelichten.
16.15 uur Afsluiting met drankje