De bijnieren

Datum Tijd Locatie Kosten
22-04-20 09.30 - 16.30 VitEducatief, Den Haag VOL
27-05-20 09.30 - 16.30 Amershof, Amersfoort € 57,50 ex BTW

Praktijktraining
De bijnieren

Docent: Dorothé Lueb

De bijnieren zijn kleine organen die ingebed in vetweefsel bovenop de nieren liggen. In feite bestaan de bijnieren uit twee totaal verschillende endocriene organen, de bijnierschors en het bijniermerg.
Het bijniermerg produceert de catecholaminen adrenaline en noradrenaline. Beide hebben een functie bij de regulatie van de bloeddruk en komen vrij bij stress.
De bijnierschors produceert verschillende soorten steroïdhormonen. De belangrijkste (en meest noodzakelijke teneinde in leven te kunnen blijven) zijn aldosteron en cortisol.

Naast de werking van de bijnieren en de diverse bijnierhormonen zullen op deze praktijktraining ook bijnieraandoeningen en hun oorzaken en gevolgen uitgebreid aan bod komen. Bijnierschorsinsufficiëntie is een aandoening waarbij de aanmaak van bijnierschorshormonen is verminderd. Dit kan veroorzaakt worden door een auto-immuunproces, een infectie, een probleem op het niveau van de aansturing (hypothalamus en hypofyse) of het gebruik van medicijnen.
Bijnieruitputting wordt gezien als een milde vorm van bijnierschorsinsufficiëntie. Met name de geslachtshormoon- en cortisolproductie staan onder druk.
De oorzaak wordt gezocht in langdurige blootstelling aan fysieke, mentale of emotionele stress. De aansturende hersenkernen (hypothalamus en hypofyse) en de schildklier blijken betrokken. Ook kan een teruglopende gevoeligheid van zowel catecholamine- als glucocorticoïd-receptoren een rol spelen.
Uitlokkende factoren van een bijnieruitputting blijken bepaalde eetgewoonten en nutriëntentekorten, te weinig of juist te veel lichamelijke inspanning, langdurige relationele, werkgerelateerde of financiële problemen en last but not least een belasting met toxische stoffen.

Inclusief lunch.

Accreditatie bij NWP, MBOG (orthomoleculair 4/alg. medisch 1), NVVM, CAT en KTNO (K10843).

<-- Terug