Vitamine B3 kan miskramen en geboortedefecten helpen voorkomen

Vitamine B3 kan miskramen en geboortedefecten helpen voorkomen

Niacine, beter bekend als vitamine B3, kan miskramen en geboortedefecten helpen voorkomen. Tot deze baanbrekende ontdekking kwamen de onderzoekers van het Victor Chang-instituut in Australië.

Miskramen komen vaker voor dan de meeste mensen denken. Van alle vastgestelde zwangerschappen loopt gemiddeld 15% uit op een miskraam. Ook worden ieder jaar wereldwijd 7,9 miljoen baby’s geboren met een geboortedefect (spina bifida (open ruggetje), schisis (hazenlip), hart- en nierafwijkingen).

Professor Sally Dunwoodie leidde het onderzoek waarin de genen werden onderzocht van vier families bij wie veel miskramen en geboortedefecten voorkwamen. Daaruit bleek dat ten gevolge van twee genmutaties er sprake was van een tekort aan NAD (nicotinamide adenine dinucleotide), een co-enzym dat zeer belangrijk is voor de ontwikkeling en het herstel van genen.

Omdat vitamine B3 in de vorm van niacine wordt omgezet in NAD besloten de onderzoekers deze vitamine toe te voegen aan het drinkwater van zwangere muizen met dezelfde twee genmutaties. En wat bleek: alle muizenbaby’s werden gezond geboren, terwijl eerder zonder de toevoeging van vitamine B3 een aantal muizenbaby’s dezelfde defecten vertoonden als mensenbaby’s.

Niacine/niacinamide
Vitamine B3 kennen we in twee vormen, te weten niacine (nicotinezuur) en niacinamide (nicotinamide, niacine met een amide groep eraan vast). In fysiologische doseringen zijn niacine en niacinamide uitwisselbaar. Hogere doseringen niacine kunnen als bijwerking een flush (vaatverwijding die gepaard gaat met het rood worden van name gezicht, armen en romp) geven die door sommigen als onprettig wordt ervaren. Niacinamide heeft deze eigenschap niet. Goede bronnen van vitamine B3 zijn onder meer vlees, granen, peulvruchten, zaden, melk, groene groenten en vis, maar voor een afdoende dosering kun je ook een supplement nemen.

Advies zwangere vrouwen
Zoals nu al jaren normaal is dat zwangere vrouwen extra foliumzuur innemen om spina bifida te voorkomen, lijkt het onderzoek van professor Dunwoodie uit te wijzen dat het ook verstandig is om al vroeg in de zwangerschap, eigenlijk liefst nog ervoor, vitamine B3 te suppleren.
De volgende stap in het onderzoek is de ontwikkeling van een diagnostische test om de hoeveelheden NAD bij vrouwen te meten en er zo voor te zorgen dat vrouwen die een groter risico lopen op een miskraam of een baby met een geboortedefect voldoende vitamine B3 innemen.

(HH)

Bron: Shi H et al.: NAD Deficiency, Congenital Malformations, and Niacin Supplementation; New England Journal of Medicine 377(6):544-552, 2017.