Rinske Pauw
Rinske Pauw is al meer dan 10 jaar werkzaam als ziekenhuisapotheker. Ze heeft oprecht interesse in de medemens en is nieuwsgierig naar alles wat met gezondheid, preventie en leefstijl te maken heeft. Dat is een van de redenen waarom zij naast de studie Farmacie ook de opleiding tot orthomoleculair therapeut (Natura Foundation) en de 4-jarige opleiding tot yogadocent heeft gevolgd. Vanuit persoonlijke interesse heeft Rinske zich verdiept in de interactie tussen voeding en geneesmiddelen. Voedingsmiddelen en -supplementen kunnen de farmacokinetiek en -dynamiek van een geneesmiddel aanzienlijk beïnvloeden. Evenzo kunnen geneesmiddelen een impact hebben op de voedingsstatus. Op de verpakking van voedingssupplementen staat het advies om een arts of apotheker te raadplegen over mogelijke interacties, maar die kennis ontbreekt veelal bij hen. In 2018 heeft Rinske de ‘Werkgroep Geneesmiddelen en Voeding Interacties’ (o.a. in samenwerking met het RIVM en Wageningen Universiteit) opgericht om kennisexperts bij elkaar te brengen en om die kennis te delen met zorgspecialisten door cursussen hierover te organiseren.
Erik Schut
Erik Schut heeft na zijn opleiding tot fysiotherapeut een scala aan natuurgeneeskundige studies gevolgd. Na achtereenvolgens de opleiding Acupunctuur en Chinese kruidengeneeskunde met succes te hebben afgerond is hij geïnteresseerd geraakt in de orthomoleculaire geneeskunde en osteopathie. Hij heeft met succes de basisopleiding klinische Psycho-Neuro-Immunologie (kPNI) gevolgd en is daarna aan de Universiteit van Gerona (Spanje) afgestudeerd als Master of Science in kPNI.
Erik is medeoprichter van multidisciplinair gezondheidscentrum SAMA Vind Gezondheid te Tilburg, waar hij praktiseert. Daarnaast geeft hij regelmatig cursussen en workshops voor diverse opleidingsinstituten.
Website
Casper Beukema
Casper Beukema is orthomoleculair kPNI therapeut. Sinds 2014 heeft hij een eigen praktijk, Food4Medicine, in Middelburg. Naast zijn werk als therapeut is Casper actief als productadviseur voor een adviesdrogisterij, schrijft hij gezondheidsartikelen en doceert hij freelance voor verschillende natuurgeneeskundige opleidingscentra. Zijn drijfveer is een enorme passie en interesse voor gezondheid. Hij wil zijn cliënten en toehoorders met de hoogst mogelijke kwaliteit begeleiden naar een leven dat bruist van vitaliteit. Daarbij kiest hij voor een combinatie van meerdere invalshoeken: voeding, beweging, suppletie en stressbeheersing. De passie voor het vak, gecombineerd met zijn enthousiasme en kennis maken de lesdagen van Casper niet alleen leerzaam en praktisch, maar ook vooral leuk om bij te wonen.
“Passie zonder kennis is blind, kennis zonder passie is leeg”
WebsiteFacebookLinkedIn
Eveline van der Wel
Eveline van der Wel heeft haar doctoraal Geneeskunde (Leiden) behaald alsmede een doctoraal Bedrijfskunde (Rotterdam). Daarna is zij werkzaam geweest in de farmaceutische industrie. Door een kind met onbegrepen darmklachten heeft ze zich verdiept in alternatieve therapieën, zoals hypnotherapie, orthomoleculaire therapie volgens PNI, darmflora-analyse en sinds kort DNA-profielen. Dat heeft er toe geleid dat ze nu al 20 jaar een eigen praktijk heeft in Eindhoven, waar ze veel mensen behandelt met ‘onbegrepen klachten’. Zelf zegt ze hierover: “Regelmatig vroeg ik mij af of de oorzaak van klachten emotioneel of lichamelijk of beide zijn. Dankzij DNA-onderzoek heb ik daar veel meer concreet inzicht in verkregen en dit vertaald naar gericht therapeutisch ingrijpen. Ik word steeds meer gegrepen door de mogelijkheden van genetische informatie en hoe die te interpreteren en heb ervaring met vier verschillende leveranciers van DNA-testen.” Inmiddels is Eveline docent bij verschillende opleidingsinstituten. Zij geeft duidelijke en heldere uitleg aan de hand van praktijkvoorbeelden, waardoor de materie gaat leven voor de toehoorders.
WebsiteLinkedIn
Monique van Poorten
Monique van Poorten is een natuurgeneeskundige therapeut met opleidingen in diverse richtingen. Klinische Psycho-Neuro-Immunologie combineert ze met toegepaste kinesiologie en momenteel doet ze de opleiding toegepaste psychologie. Hierdoor benadert ze ziektebeelden vanuit diverse stromingen. Haar praktijk heeft ze sinds 2006 in Arnhem waar ze kinderen en volwassenen met diverse gezondheidsklachten helpt door op zoek te gaan naar de oorzaak van de oorzaak van die klachten en de rode draad daarin. Gepassioneerd door de complexiteit van de mens maar vooral de logica daarachter vanuit evolutionaire overlevingsinstincten, wil ze graag haar kennis delen met anderen. Begonnen met lesgeven bij Natura Foundation, de Hogeschool voor Natuurgeneeskunde en examinator bij PNI Nederland, geeft ze nu graag op enthousiaste wijze haar inzichten door via praktische workshop bij VitEducatief. Want er is zo vaak nog zoveel mogelijk ter verbetering van de gezondheid.
WebsiteFacebook
Gonnie van de Lang
Gonnie van de Lang is ervaringsdeskundige. Ze heeft zich jarenlang verdiept in de MCAS-problematiek en volgt de ontwikkelingen met name in het buitenland op MCAS-gebied. Ze is werkzaam als therapeut (acupuncturist) en yogadocent met een brede werkervaring www.vandelang.nl. Ze heeft een verpleegkundige achtergrond en jaren werkervaring als verpleegkunde docent (parttime) naast haar praktijk voor yoga en Chinese geneeswijzen in Wierden. Gonnie is als zzp’er werkzaam voor Massage Magazine. Ze heeft verschillende boeken op gezondheid gebied geschreven. Recent is haar boek Help, mijn mestcellen zijn van slag! uitgekomen. Daarnaast is zij de initiatiefneemster van de website www.mcasnederland.nl en de facebookgroep: Help, mijn mestcellen zijn van slag!
Website
Evert Berkelaar
Evert Berkelaar is orthomoleculair KPNI therapeut en heeft in Gerona zijn master behaald in de klinische Psycho-Neuro-Immunologie. Hij is afgestudeerd op een dieetinterventiestudie waarbij de focus lag op het effect van het paleodieet in relatie met het metabool syndroom. Hij is mede-eigenaar van gezondheidscentrum Corporalis in Zoetermeer waarin diverse disciplines zijn gehuisvest en een sportzaal. In het gezondheidscentrum houdt Evert ook enkele dagen per week zijn praktijk. Naast lesgeven bij verschillende opdrachtgevers in binnen- en buitenland verscheen in 2020 zijn boek Paleo 2.0. Hij is vooral geïnteresseerd in de problematiek van welvaartsziekten, overgewicht, vasten, ketose, sport en het tegengaan van veroudering.
WebsiteLinkedIn
Jeroen de Haas
Jeroen de Haas heeft, naast een algemene medische scholing, orthomoleculaire geneeskunde gestudeerd. Hij heeft een eigen praktijk voor orthomoleculaire therapie in Haarlem en is tevens oud-voorzitter van de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde (MBOG). Jeroen staat bekend als een bevlogen en flamboyant spreker en heeft het talent om medisch wetenschappelijke informatie te vertalen naar praktische toepassingen. Zijn specialismen liggen op het vlak van microbioom in relatie tot neurologische aandoeningen, hart-en vaatziekten en mannelijke hormonen.
Website
Maartje Wijnhoven
Maartje Wijnhoven heeft de studie Farmacie gedaan in Utrecht en vervolgens drie jaar in het ziekenhuis in Venlo gewerkt. Ze heeft altijd al een interesse gehad in de hele mens en in de meer natuurlijke kant van genezing. Door ziekte van haar ouders kwam ze in contact met de (natuurgeneeskundig) arts Harry Lamers in Roermond. Zijn bevlogenheid en kennis raakten haar diep en in 2006 besloot ze haar baan in het ziekenhuis op te zeggen. Ze is toen orthomoleculaire therapie gaan studeren en heeft sinds 2009 haar eigen praktijk. In 2018 heeft Maartje de opleiding tot Heilpraktiker succesvol afgerond in Duitsland. Naast haar praktijk vindt ze het ook erg leuk om les te geven. Zo heeft ze als docent en spreker al diverse bij- en nascholingen op het gebied van orthomoleculaire therapie verzorgd.
WebsiteLinkedIn
José Buik
José Buik-Evers heeft al 11 jaar een eigen praktijk als orthomoleculair therapeut en is gespecialiseerd in de vrouw en haar hormonen. Door haar belangstelling voor de fysiologische processen die plaatsvinden in het lichaam en van invloed zijn op alle hormonale processen besloot ze een opleiding tot orthomoleculair therapeut te volgen. Een mooie combinatie met de reguliere kennis die zij de afgelopen 23 jaar heeft opgedaan als verpleegkundige in het ziekenhuis op de afdeling interne geneeskunde (specialisatie oncologie). Vanuit haar praktijk in Baarn spreekt ze dagelijks vrouwen over hormonale klachten met betrekking tot de menstruele cyclus, anticonceptie, OMS, PMDD, PCOS, zwangerschapswens, postpartum depressie, de overgang en vrouwen die ten gevolge van borstkanker te maken krijgen met de overgang. Naast haar drukke praktijk verzorgt ze als vakdocent scholingen bij verschillende opleidingen, bedrijven, therapeuten en zorgmedewerkers in de reguliere en GGZ-zorg.
WebsiteFacebookLinkedIn
Wouter de Jong
Wouter de Jong heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid bevorderende effecten van voeding (ook superfoods) en supplementen. Wouter is afgestudeerd aan de Haagse Hogeschool voor Voeding en Diëtetiek. Daarna specialiseerde hij zich in (top)sport, orthomoleculaire voedingsleer, kPNI en natuurgeneeskunde. Zijn rustige en heldere manier van uitleggen, gecombineerd met een grote hoeveelheid parate kennis zorgen ervoor dat hij een veelgevraagd gastdocent is bij diverse opleidingsinstituten. Daarnaast spreekt hij zeer regelmatig over verschillende onderwerpen op congressen en seminars. Wouter past zijn grote passie voor voeding, sport en ultieme gezondheid zelf dagelijks toe: “walk your talk.”
WebsiteFacebookLinkedIn
Dorte Kramers
Dorte Kramers is begonnen als taaldocente en heeft 4 jaar een eigen taalinstituut gehad. Toen ze uit eigen ervaring merkte wat de impact van voeding kan zijn op de gezondheid, is ze zich erin gaan verdiepen en volgde diverse opleidingen en bijscholingen. Inmiddels is Dorte orthomolculair epigenetisch therapeut en ze heeft sinds 2015 een eigen praktijk in Oegstgeest. Daarnaast werkt ze een aantal weken per jaar een reformhuis, waar ze advies geeft over voeding en suppletie. Het gezellige van het werken in de winkel vindt ze het kletspraatje met de verschillende klanten, dat heb je nu eenmaal minder als je in je eentje in een praktijk werkt. Maar voor beiden geldt: klantcontact is het allerbelangrijkste. Ze moeten in je vertrouwen, dan gaan ze er zelf ook voor! Door haar verleden als docent in het taalonderwijs was het een logische en prettige stap om weer voor de klas te mogen staan en bij verschillende instituten haar kennis over orthomoleculaire leefstijl te delen.
WebsiteFacebookLinkedIn
Jos Malherbe
Jos Malherbe is natuurgeneeskundig therapeut en een expert op het gebied van planten en kruiden. Toen Jos in 1980 begon aan de Academie voor Natuurgeneeskunde in Amsterdam (later Academie Hippocrates te Bloemendaal) had hij samen met een collega de opdracht uit te zoeken welke vakken en therapieën onder de natuurgeneeskunde vielen. Dit bleek uiteindelijk een immens vakgebied te zijn en al met al heeft hem dat in de navolgende jaren niet losgelaten; ook niet toen hij zelf les ging geven over kruiden en hun natuurgeneeskundige toepassingen aan de Academie voor Natuurgeneeskunde te Meppel. Jos heeft zich de laatste jaren naast op kruiden en voeding ook toegelegd op reflexologie en TCM en heeft de waarde leren kennen van Chi Kung/Tai Chi. Naast zijn werkzaamheden in zijn eigen praktijk geeft hij al jaren les bij verschillende opleidingen en instituten. Tijdens zijn lesdagen neemt Jos u mee op reis in de wondere wereld van de fytotherapie, van het eerste begin tot aan de kennis van nu.
Nazan van Gelderen
Nazan van Gelderen komt van oorsprong uit Duitsland en houdt zich al meer dan 15 jaar bezig met natuurvoeding en gezondheid in het algemeen en orthomoleculaire geneeskunde in het bijzonder. Zij volgde onder meer de opleidingen (Natuur)voedingsdeskundige en Orthomoleculaire geneeskunde. Daarnaast is Nazan jarenlang actief geweest als bestuurslid van de Maatschappij ter Bevordering van Orthomoleculaire Geneeskunde (MBOG).
Verder heeft Nazan zich gespecialiseerd in microbioomanalyses en ze heeft zich de afgelopen jaren vooral toegelegd op de laboratoriumdiagnostiek. Ze is verantwoordelijk voor de Nederlandse activiteiten van het Duitse laboratorium biovis. Dit vooraanstaande laboratorium staat bekend om zijn veelzijdige en kwalitatief hoogstaande onderzoeksmogelijkheden op het gebied van bloed, feces, urine en speeksel.
Website
Jan Blaauw
Jan Blaauw is orthomoleculair therapeut met een eigen praktijk in Nijmegen en heeft inmiddels meer dan 35 jaar praktijkervaring. Daarnaast is Jan oprichter en hoofddocent van opleidingsinstituut Ortho Linea. Hij heeft zijn opleiding o.a. genoten bij de Hogeschool voor Natuurgeneeskunde in Bloemendaal. Hij was mede-coördinator en docent van 1994 tot 2005 van de Integrale Opleiding Orthomoleculaire Geneeskunde van de Stichting Orthomoleculaire Educatie (tegenwoordig Stichting Educatie Atrium Innovations). Jan is een pionier in het onder de aandacht brengen en uitdiepen van belangrijke kennisgebieden binnen de orthomoleculaire geneeskunde, zoals AGEs (Advanced Glycation Endproducts) en nucleotiden, en het verzorgen van een opleiding rondom het darmmicrobioom en darmtherapie.
WebsiteFacebookLinkedIn