Rinske Pauw
Rinske Pauw is al meer dan 10 jaar werkzaam als ziekenhuisapotheker. Ze heeft oprecht interesse in de medemens en is nieuwsgierig naar alles wat met gezondheid, preventie en leefstijl te maken heeft. Dat is een van de redenen waarom zij naast de studie Farmacie ook de opleiding tot orthomoleculair therapeut (Natura Foundation) en de 4-jarige opleiding tot yogadocent heeft gevolgd. Vanuit persoonlijke interesse heeft Rinske zich verdiept in de interactie tussen voeding en geneesmiddelen. Voedingsmiddelen en -supplementen kunnen de farmacokinetiek en -dynamiek van een geneesmiddel aanzienlijk beïnvloeden. Evenzo kunnen geneesmiddelen een impact hebben op de voedingsstatus. Op de verpakking van voedingssupplementen staat het advies om een arts of apotheker te raadplegen over mogelijke interacties, maar die kennis ontbreekt veelal bij hen. In 2018 heeft Rinske de ‘Werkgroep Geneesmiddelen en Voeding Interacties’ (o.a. in samenwerking met het RIVM en Wageningen Universiteit) opgericht om kennisexperts bij elkaar te brengen en om die kennis te delen met zorgspecialisten door cursussen hierover te organiseren.
Casper Beukema
Casper Beukema is orthomoleculair kPNI therapeut. Sinds 2014 heeft hij een eigen praktijk, Food4Medicine, in Middelburg. Naast zijn werk als therapeut is Casper actief als productadviseur voor een adviesdrogisterij, schijft hij gezondheidsartikelen en doceert hij freelance voor verschillende natuurgeneeskundige opleidingscentra. Zijn drijfveer is een enorme passie en interesse voor gezondheid. Hij wil zijn cliënten en toehoorders met de hoogst mogelijke kwaliteit begeleiden naar een leven dat bruist van vitaliteit. Daarbij kiest hij voor een combinatie van meerdere invalshoeken: voeding, beweging, suppletie en stressbeheersing. De passie voor het vak, gecombineerd met zijn enthousiasme en kennis maken de lesdagen van Casper niet alleen leerzaam en praktisch, maar ook vooral leuk om bij te wonen.
“Passie zonder kennis is blind, kennis zonder passie is leeg”
WebsiteFacebookLinkedIn
Dorte Kramers
Dorte Kramers is begonnen als taaldocente en heeft 4 jaar een eigen taalinstituut gehad. Toen ze uit eigen ervaring merkte wat de impact van voeding kan zijn op de gezondheid, is ze zich erin gaan verdiepen en volgde diverse opleidingen en bijscholingen. Inmiddels is Dorte orthomolculair epigenetisch therapeut en ze heeft sinds 2015 een eigen praktijk in Oegstgeest. Daarnaast werkt ze een aantal weken per jaar een reformhuis, waar ze advies geeft over voeding en suppletie. Het gezellige van het werken in de winkel vindt ze het kletspraatje met de verschillende klanten, dat heb je nu eenmaal minder als je in je eentje in een praktijk werkt. Maar voor beiden geldt: klantcontact is het allerbelangrijkste. Ze moeten in je vertrouwen, dan gaan ze er zelf ook voor! Door haar verleden als docent in het taalonderwijs was het een logische en prettige stap om weer voor de klas te mogen staan en bij verschillende instituten haar kennis over orthomoleculaire leefstijl te delen.
Jeroen de Haas
Jeroen de Haas heeft, naast een algemene medische scholing, orthomoleculaire geneeskunde gestudeerd. Hij heeft een eigen praktijk voor orthomoleculaire therapie in Haarlem en is tevens oudvoorzitter van de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde (MBOG).
Jeroen heeft een zoon met autisme en daarom heeft hij veel kennis en ervaring met betrekking tot autisme opgedaan in de VS, onder andere bij het Great Plains Laboratory van dr. William Shaw en in zijn contact met dr. Rachel Fresco PhD over de relatie autisme en darmen.
Website
José Buik
José Buik-Evers heeft al 11 jaar een eigen praktijk als orthomoleculair therapeut en is gespecialiseerd in de vrouw en haar hormonen. Door haar belangstelling voor de fysiologische processen die plaatsvinden in het lichaam en van invloed zijn op alle hormonale processen besloot ze een opleiding tot orthomoleculair therapeut te volgen. Een mooie combinatie met de reguliere kennis die zij de afgelopen 23 jaar heeft opgedaan als verpleegkundige in het ziekenhuis op de afdeling interne geneeskunde (specialisatie oncologie). Vanuit haar praktijk in Baarn spreekt ze dagelijks vrouwen over hormonale klachten met betrekking tot de menstruele cyclus, anticonceptie, OMS, PMDD, PCOS, zwangerschapswens, postpartum depressie, de overgang en vrouwen die ten gevolge van borstkanker te maken krijgen met de overgang. Naast haar drukke praktijk verzorgt ze als vakdocent scholingen bij verschillende opleidingen, bedrijven, therapeuten en zorgmedewerkers in de reguliere en GGZ-zorg.
Jan Blaauw
Jan Blaauw is orthomoleculair therapeut met een eigen praktijk in Nijmegen en heeft inmiddels meer dan 35 jaar praktijkervaring. Daarnaast is Jan oprichter en hoofddocent van opleidingsinstituut Ortho Linea. Hij heeft zijn opleiding o.a. genoten bij de Hogeschool voor Natuurgeneeskunde in Bloemendaal. Hij was mede-coördinator en docent van 1994 tot 2005 van de Integrale Opleiding Orthomoleculaire Geneeskunde van de Stichting Orthomoleculaire Educatie (tegenwoordig Stichting Educatie Atrium Innovations). Jan is een pionier in het onder de aandacht brengen en uitdiepen van belangrijke kennisgebieden binnen de orthomoleculaire geneeskunde, zoals AGEs (Advanced Glycation Endproducts) en nucleotiden, en het verzorgen van een opleiding rondom het darmmicrobioom en darmtherapie.
WebsiteFacebookLinkedIn
Monique van Poorten
Monique van Poorten is natuurgeneeskundig therapeut en heeft sinds 2006 een eigen praktijk. Omdat ze, zo zegt ze zelf, nog lang niet is uitgeleerd, volgt ze geregeld opleidingen en bijscholingen. Maar ze vindt het ook leuk om haar kennis door te geven. Bijna tien jaar lang heeft ze les gegeven bij de Natura Foundation. Vanaf september 2020 is ze de voedingsdocent voor het eerste jaar aan de Hogeschool voor Natuurgeneeskunde in Arnhem. En nu geeft ze dus ook praktijktrainingen bij VitEducatief.
In haar praktijk combineert Monique orthomoleculaire geneeskunde volgens kPNI met NAET, een behandelmethode die valt onder de toegepaste kinesiologie. Ze wil namelijk eerst uitzoeken waarom het lichaam bepaalde voedingstekorten heeft of meer verbruikt, alvorens ze dat bijvoorbeeld door middel van een voedingsadvies of suppletie toevoegt. Uitgangspunt is het vermogen van ons eigen lichaam om zichzelf te genezen. Er is vaak nog zoveel mogelijk.
Erik Schut
Erik Schut heeft na zijn opleiding tot fysiotherapeut een scala aan natuurgeneeskundige studies gevolgd. Na achtereenvolgens de opleiding Acupunctuur en Chinese kruidengeneeskunde met succes te hebben afgerond is hij geïnteresseerd geraakt in de orthomoleculaire geneeskunde en osteopathie. Hij heeft met succes de basisopleiding klinische Psycho-Neuro-Immunologie (kPNI) gevolgd en is daarna aan de Universiteit van Gerona (Spanje) afgestudeerd als Master of Science in kPNI.
Erik is medeoprichter van multidisciplinair gezondheidscentrum SAMA Vind Gezondheid te Tilburg, waar hij praktiseert. Daarnaast geeft hij regelmatig cursussen en workshops voor diverse opleidingsinstituten.
Website
Dorothé Lueb
Dorothé Lueb is haar carrière begonnen als ondernemer in de horeca. Haar interesse in ziekte en gezondheid heeft haar vervolgens op de Hogeschool voor Natuurgeneeskunde in Arnhem en op de Volksacademie voor Natuurgeneeskunde in den Bosch doen belanden. Daarna heeft zij nog verschillende vervolgopleidingen gevolgd, waaronder de Basisopleiding Orthomoleculaire Geneeskunde, Klinische Psycho-Neuro-Immunologie I en II bij prof. Bram van Dam en Leo Pruimboom en de Master of Science in de kPNI aan de Universiteit van Gerona.
Dorothé heeft een eigen opleidingsinstituut, Evenwijs, en geeft al sinds 1990 opleidingen en cursussen. Ze staat dus al ruim 25 jaar voor de klas. Dorothé weet met een enorm enthousiasme over ziekte en gezondheid te vertellen. Haar kracht ligt erin, ingewikkelde zaken begrijpelijk en vooral beeldend uit te leggen.
Website
Nazan van Gelderen
Nazan van Gelderen komt van oorsprong uit Duitsland en houdt zich al meer dan 15 jaar bezig met natuurvoeding en gezondheid in het algemeen en orthomoleculaire geneeskunde in het bijzonder. Zij volgde onder meer de opleidingen (Natuur)voedingsdeskundige en Orthomoleculaire geneeskunde. Daarnaast is Nazan jarenlang actief geweest als bestuurslid van de Maatschappij ter Bevordering van Orthomoleculaire Geneeskunde (MBOG).
Verder heeft Nazan zich gespecialiseerd in microbioomanalyses en ze heeft zich de afgelopen jaren vooral toegelegd op de laboratoriumdiagnostiek. Ze is verantwoordelijk voor de Nederlandse activiteiten van het Duitse laboratorium biovis. Dit vooraanstaande laboratorium staat bekend om zijn veelzijdige en kwalitatief hoogstaande onderzoeksmogelijkheden op het gebied van bloed, feces, urine en speeksel.
Astrid te Winkel
Astrid te Winkel is begonnen als stresscounseler en is zich steeds meer gaan verdiepen in mens en gezondheid. Inmiddels werkt zij al jaren als colonhydrotherapeut en orthomoleculair therapeut in haar eigen praktijk in Winterswijk en organiseert en begeleidt ze een aantal keer per jaar detoxkuurweken.
Astrid vindt niets mooier dan haar kennis te delen en breidt haar docentenwerk dan ook steeds meer uit. Ze staat bij verschillende instanties voor de klas en hoewel ze zeer allround is, zijn het spijsverteringsstelsel en hormonen haar specialiteit.