“Als bewegen een pil was, dan zou iedereen hem nemen”

Mei 2022
Deze illustere woorden werden gesproken door de 82-jarige professor Norman Lazarus, een van de auteurs van een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Aging Cell’ waarin het gezondheidseffect van bewegen op oudere leeftijd wordt beschreven. En dat effect blijkt nog groter dan al gedacht.
In ons bloed bevinden zich namelijk afweercellen, T-cellen of T-lymfocyten, maar naarmate we ouder worden neemt het aantal af. Dat is jammer want deze T-cellen speuren ziektes op, zodat ze bestreden kunnen worden. Je immuunsysteem gaat vanaf je 20e ieder jaar iets achteruit, waardoor ouderen vatbaarder zijn voor infecties, artritis en andere ziektes.
De wetenschappers volgden een team van ouderen die regelmatig lange afstanden fietsen (ruim 100 km). Bij deze fysiek actieve ouderen bleek dat ze evenveel T-cellen in hun bloed hadden als iemand van 20, met alle positieve gevolgen van dien.
De mens is niet gemaakt om stil te zitten maar om fysiek actief te zijn. Als je dagelijks voldoende in beweging bent (en dan hoef je echt geen 100 km te fietsen) verbeter je je conditie, voorkom je ouderdomsgebreken en blijft je immuunsysteem jonger dan jijzelf.

(HH)

Bron: Peer W: 80’er met immuunsysteem van 20’er; AD, 4-2-2022.


Wat vindt Nederland van de eiwittransitie?

April 2022
Dit is de titel van een rapport van ProVeg waarin wordt gekeken hoe de gemiddelde Nederlander staat tegen over eiwittransitie ofwel de verschuiving van dierlijke eiwitten naar plantaardige en/of nieuwe eiwitbronnen. Vaak staat het eetgedrag centraal: hoeveel vlees eten we? Of welk percentage mensen mindert hun vleesconsumptie. In dit onderzoek wordt vooral de focus gelegd op de filosofische houding van mensen in deze kwestie. Welke richting willen mensen uit in de toekomst en waarom.
Hieronder vindt u een drietal belangrijke conclusies die naar voren zijn gekomen:

  • Ruim een kwart (28%) van de Nederlanders hoopt dat we ooit in Nederland helemaal geen dieren meer als voedsel zullen gebruiken.
  • Eveneens een kwart verwacht dat dat ooit zo zal zijn.
  • Bijna driekwart van de Nederlanders vindt dat we meer plantaardige producten en minder dierlijke producten moeten consumeren.

Als u benieuwd bent hoe de meningen over het eten en kweken van dierlijke producten verdeeld zijn over de verschillende bevolkingsgroepen, of naar de verschillende motivaties, dan kunt u het hele, makkelijk leesbare rapport hier bekijken. De andere rapporten in deze serie, over de rol van de overheid, de rol van het bedrijfsleven of over diervrije alternatieven, kunt u vinden op de website van ProVeg.

(HH)

Rapport: Wat vindt Nederland van de Eiwittransitie? – De toekomst van de veehouderij; ProVeg i.s.m. Kieskompas, januari 2022.


Astmapatiënten hebben baat bij speciale quercetine-formule

Maart 2022
Quercetine is een van de bekendste bioflavonoïden en komt voor in allerlei soorten groente en fruit, zoals appels, druiven, uien, bessen, kruisbloemige groenten en tomaten, maar ook in noten, rode wijn, thee en kruiden. Een nadeel is echter dat quercetine net als veel andere plantenextracten maar moeizaam wordt opgenomen. Over het algemeen komt slechts zo’n 20% van een regulier quercetine-supplement in het bloed terecht. Bovendien kan de mate van opname sterk verschillen per individu. Een speciale formulering van quercetine waarbij de bioflavonoïde is gebonden aan fosfatidylcholine uit lecithine (Phytosome®-technologie) blijkt de biobeschikbaarheid aanzienlijk te vergroten.

Italiaanse wetenschappers hebben bekeken in hoeverre deze quercetine-formule zinvol zou kunnen zijn voor astmapatiënten. Aan de studie namen 58 patiënten met astma en rhinitis deel. Alle patiënten kregen een standaardbehandeling, bestaande uit corticosteroïden of bronchodilatoren (luchtwegverwijders). 30 van hen kregen bovendien quercetine gekoppeld aan fosfatidylcholine: 10 patiënten kregen 250 mg/dag en 20 kregen 500 mg/dag. De interventie vond plaats in de lente omdat de symptomen dan vaker en regelmatiger optreden.
Na 30 dagen bleek dat aanvulling van de standaardbehandeling met quercetine gekoppeld aan fosfatidylcholine aanzienlijk betere resultaten opleverde dan alleen de standaardbehandeling. In de groepen die beide behandelingen kregen werden tot 50% minder ongemakken overdag en tot 70% minder symptomen ’s nachts gemeld. Daarnaast zorgde quercetine-suppletie voor een grotere verbetering van de uitademsnelheid (Peak Expiratory Flow). De toevoeging van quercetine had ook een gunstig effect op andere aspecten van de behandeling van astma: minder gebruik van inhalers, neusdruppels en rescue medicatie (kortwerkende luchtwegverwijders). Ten slotte daalde de oxidatieve stress significant meer bij gebruik van quercetine.
Volgens de onderzoekers laat hun studie duidelijk zien dat quercetine gebonden aan fosfatidylcholine de frequentie en symptomen van astma-aanvallen gunstig kan beïnvloeden.

(WD)

Bron: Cesarone MR: Supplementary prevention and management of asthma with quercetin phytosome: a pilot registry; Minerva Medica 110(6):524-529, 2019.


Multi nuttig voor mentale conditie ouderen

Februari 2022
Voeding en gezondheid gaan hand in hand. En met gezondheid bedoelen we dan zowel het fysieke als geestelijke aspect. Nieuwe studies geven steeds meer prijs hoever die relatie gaat. Eerder onderzoek liet het nog niet zien, maar een grote gerandomiseerde studie met multivitaminen wijst nu uit dat een dagelijkse aanvulling op de voeding ouderen beschermt tegen het afnemen van de geestelijke vermogens.

Een studiegroep rond professor Laura Baker van de Wake Forest School of Medicine in North Carolina kwam november vorig jaar met een sneak preview van de onderzoeksresultaten. Daaruit blijkt dat drie jaar slikken van een multivitamine de geestelijke achteruitgang van 65-plussers met 60% of 1,8 jaar vertraagt.
Deze specifieke studie (COSMOS-Mind Studie) maakt deel uit van de grotere COSMOS-studie naar de effecten van suppletie op gezondheid. Daarbij staat de vraag centraal: Als de kwaliteit van het voedsel achteruitgaat, hoe kun je er dan voor zorgen dat de nadelige effecten daarvan op onze gezondheid worden beperkt? De onafhankelijke opzet, omvang, duur en evidente scores van deze studie geven alle redenen om de uitkomst serieus te nemen. Opvallend detail van de resultaten is dat mensen met hart- en vaatziekten, van wie bekend is dat de geestelijke aftakeling eerder begint, het meest baat hadden bij de dagelijkse multivitamine als aanvulling op de voeding.

De komende tijd kunnen we vast nog meer onderzoeksresultaten verwachten van deze uitgebreide COSMOS-studies. Wilt u alvast wat meer weten? Lees dan het hele artikel hier.

(HH)

Bron: Stam H (Foodlog): Multivitaminepil toch nuttig tegen geestelijke aftakeling ouderen en hartpatiënten?; msn.com, 27-12-2021.


Spieren beter af met levertraan

Januari 2022
In het verleden was levertraan vooral bekend -en berucht vanwege de smaak- als drankje dat ter voorkoming van een vitamine D-tekort werd gegeven als de r weer in de maand zat. De unieke combinatie van omega-3 vetzuren en de vitaminen A en D blijkt echter tot meer in staat dan alleen het verbeteren van de calciumopname in de botten en het aanvullen van vitaminen. Uit een recent Noors onderzoek komt namelijk naar voren dat deze olie een belangrijke bijdrage kan leveren aan het herstel van spierweefsel na inspanning.

Aan de studie deden 1.002, voor het merendeel mannelijke (783) recreatieve sporters (gemiddelde leeftijd 46,8 jaar) mee. Allereerst werden bloedmonsters genomen om hun waarden C-reactief proteïne (CRP) te bepalen. CRP is een acutefase-eiwit dat in de lever wordt geproduceerd en in de bloedsomloop wordt opgenomen. Het is een ontstekingsmarker: na het ontstaan van een ontsteking neemt de CRP-bloedwaarde binnen 6-8 uur flink toe. Ook bij spierschade als gevolg van intensief sporten neemt de CRP-waarde (sterk) toe.
Verder moesten de deelnemers informatie verstrekken over het gebruik van omega-3 supplementen, waaronder levertraan. Vervolgens namen de sporters deel aan een moutainbike-race over 91 km. Een etmaal na de race werd opnieuw bloed afgenomen om de CRP-waarden te bepalen.
Uit de resultaten bleek dat 274 sporters regelmatig een omega-3 supplement namen, van wie er 173 levertraan gebruikten. Zowel voorafgaand aan de inspanning als daarna hadden deze sporters significant lagere CRP-waarden in het bloed, wat duidt op minder spierafbraak en ontstekingsreacties. Bij de sporters die regelmatig levertraan gebruikten was het effect echter het grootst, en dan vooral bij degenen die het minst fit waren of een hoge BMI hadden.

(WD)

Bron: Wærstad Hansen M et al.: Regular consumption of cod liver oil is associated with reduced basal and exercise-induced C-reactive protein levels; a prospective observational trial; Journal of the International Society of Sports Nutrition 18(1):51, 2021.

Archief 2021
Archief 2020
Archief 2019
Archief 2018
Archief 2017