Vakantie: Luxe of noodzaak?

Vakantie: Luxe of noodzaak?

De schoolvakanties zijn voorbij en de meeste mensen zijn weer aan het werk en misschien al plannen aan het maken voor de volgende break. Vakantie: we kijken er vaak al heel lang naar uit, maar leveren die vrije weken ook wat we ervan verwachten?

Ad Vingerhoets, hoogleraar Emoties en Welbevinden aan de Universiteit van Tilburg, is van mening dat het nut van vakanties rijkelijk wordt overschat en de nadelige effecten van vakantiestress juist vaak worden onderschat.Vakantiestress ontstaat niet alleen voorafgaand aan de vakantie, omdat je bijvoorbeeld op het werk nog veel dingen af moet maken, de hond naar zijn vakantieadres moet brengen en je koffer nog in moet pakken. Ook de reis naar het uitverkozen vakantieparadijs kan een hoop stress opleveren, opgepropt in volle vliegtuigen of uren in de eigen auto op overvolle snelwegen.

Ben je eenmaal op de plek van bestemming, dan ziet de hotelkamer er in de verste verte niet uit zoals die in de vakantiefolder, valt het weer tegen en raak je gestresst omdat alles anders is dan je gewend bent en je daardoor het vertrouwde gevoel van controle kwijtraakt. Ook heimwee kan voor sommigen nog roet in het vakantie-eten gooien.

Gevolg van dit alles kan zijn dat je energie verliest in plaats van dat je de accu weer oplaadt en het is dan ook niet zo vreemd dat tijdens de vakantie en drie weken daarna de meeste hartinfarcten en burn-outs voorkomen.

Vingerhoets wil best toegeven dat je op vakantie afstand kunt nemen van de dagelijkse stress. Het blijft heerlijk om even de alledaagse sleur naast je neer te leggen, je hoofd leeg te maken en te genieten van echte natuur en cultuur in plaats Netflix-documentaires. En natuurlijk ziet de ideale vakantie er voor iedereen weer anders uit.
De grote kunst is wel om dit vakantiegevoel achteraf vast te houden, ook als we de dagelijkse routines weer oppakken.

(HH)