Flexitarisch voedingspatroon beter voor de gezondheid, de planeet en de portemonnee

Minder vlees en meer groente eten is niet alleen gezonder, maar ook goedkoper en beter voor het milieu, zo blijkt uit een Frans rapport van WWF France en ECO2 Initiative, een adviesgroep voor duurzame ontwikkeling.

Een Frans gezin (2 volwassenen en 2 kinderen) is gemiddeld € 187,- per week kwijt aan boodschappen. In dit onderzoek zijn de ‘normale’ wekelijkse boodschappen vergeleken met een flexitarisch pakket, bestaande uit een derde dierlijk eiwit en twee derde plantaardig eiwit (flexitariërs eten minstens een dag per week geen vlees(producten)).

Bij de samenstelling van het flexitarische pakket hebben de onderzoekers gelet op drie criteria: aanschafprijs, nutritionele kwaliteit wat betreft gezondheid, en duurzaamheid. De nutritionele kwaliteit werd bepaald aan de hand van de Nutri-Score, een voedingsstoplicht-logo dat varieert van donkergroen (gezond) tot donkerrood (slechts af en toe gebruiken). De CO2-afdruk van de productie, bereiding en transport van het voedsel was bepalend voor de mate van duurzaamheid.

Met een flexitarisch boodschappenpakket wordt 31% minder vlees, 40% minder vis, 69% minder kant-en-klaar voedsel met veel zout, suiker en vet en 46% minder witmeelproducten geconsumeerd. Het aandeel groente, granen en peulvruchten is 95% hoger en de CO2-uitstoot per gezin daalt van 109 kg naar 68 kg per week.

Door over te gaan op een flexitarisch voedingspatroon zou een Frans gezin bovendien ruim 20% goedkoper uit zijn met de boodschappen: € 147,- in plaats van € 187,- per week. Ondanks deze lagere prijs is het aandeel biologische producten in het flexitarische pakket (ca. 50%) groter dan in het ‘gewone’ pakket.

In de praktijk komt dit flexitarische pakket neer op 4 in plaats van 6 maaltijden met vlees of vis per week en 2 keer per week kant-en-klaar voedsel in plaats van 1 keer per dag.

Volgens de onderzoekers blijkt uit hun rapport dat duurzamere en gezondere voeding voor iedereen bereikbaar is zonder extra kosten. Consumenten moeten wel bereid zijn om kritisch naar hun eetgewoonten kijken en ‘slechte’ gewoonten, zoals overmatige consumptie van dierlijk eiwit, gezoete dranken en kant-en-klaar voedsel om te buigen.

(WD)

Bron: Askew K: Go flexitarian to ‘eat better’ cut CO2 footprint and save money, French consumer urged; NutraIngredients.com, 8-11-2017.