Steeds meer mensen zijn te dik, vooral in de westerse wereld. Het is inmiddels wel bekend dat overgewicht hand in hand gaat met een breed scala aandoeningen, zoals diabetes, gewrichtsproblemen, verhoogde bloeddruk en hart- en vaatziekten. Dus waarom laten zoveel mensen het zover komen?
Onderzoekster Rachelle de Vries licht een tip van de sluier op: ons brein is voorgeprogrammeerd om de locatie van calorierijk voedsel beter te onthouden dan van caloriearm voedsel. Een uitstekende evolutionaire strategie om te overleven, waarschijnlijk ontwikkeld toen de mens nog jager-verzamelaar was en perioden van schaarste geen uitzondering waren. Maar nu is het meer een genetische valkuil, mede gegraven door onze hypothalamus. Want dit onderdeel van onze hersenen houdt nu eenmaal van ‘vet en calorierijk’ en geeft het commando ETEN zodra hij maar denkt dat er een ‘tekort’ aan voedingsstoffen in het bloed dreigt te ontstaan.
Gelukkig hebben we ook een prefrontale cortex. Deze beslisser in ons hoofd kan besluiten dat het beter is om een appel te eten dan een gevulde koek. Alleen moet hij dan niet te veel andere kopzorgen hebben en afgeleid raken, want voor je het weet eet je dan toch gedachteloos die gevulde koek in plaats van het bakje komkommer. Het lichaam luistert nu eenmaal naar het gedeelte van de hersenen dat het hardst roept.
(HH)
Bron: Kleis R: Eten we daarom zo slecht?; Resource, 13-09-2021.