Zwangerschap en foliumzuur, twee fenomenen die je rustig in één adem kunt noemen. Het algemene advies luidt al jaren om met 400 microgram foliumzuur te beginnen als je zwanger wilt worden en daar minstens tot en met week 8-12 van de zwangerschap mee door te gaan.
Ongeveer 1 op de 3 zwangere vrouwen in Nederland houdt zich niet of onvoldoende aan dit advies. Dit blijkt uit onderzoek van Moeders van Morgen, het kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelen rondom de zwangerschap. Meestal wordt te laat gestart en soms ook niet lang genoeg gebruikt en dat is erg jammer want foliumzuur, ofwel vitamine B11, speelt in ons lichaam onder andere een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het ongeboren kind. Deze vitamine vermindert namelijk het risico op geboorteafwijkingen, zoals neuraalbuisdefecten (NBD), bijvoorbeeld een open ruggetje of een hazenlip. Daarnaast houdt het verband met een lager risico op vroeggeboorte of een te laag geboortegewicht.
Wist u trouwens dat het ook geen kwaad kan als mannen bij een kinderwens foliumzuur gaan suppleren? Uit Amerikaans onderzoek is namelijk gebleken dat de spermakwaliteit daardoor aanzienlijk verbetert en ook chromosoomafwijkingen 30% minder vaak voorkomen.
Omdat we zelf geen foliumzuur kunnen aanmaken is het belangrijk dat we voldoende binnenkrijgen via onze voeding of via een supplement. Groene (blad)groenten zijn er rijk aan, je vindt het daarnaast ook in peulvruchten en in sommige fruitsoorten, zoals aardbeien, kiwi’s en citrusvruchten. Als supplement heb je de keuze uit foliumzuur (een synthetische variant) of folaat, de natuurlijke vorm. De laatste heeft een hogere biologische beschikbaarheid dan regulier foliumzuur en wordt dus beter opgenomen.
(HH)
Bron: Passier A, Woestenberg P, Vorstenbosch S: Onderzoek Moeders van Morgen: gebruik foliumzuur volgens voorschrift rondom zwangerschap blijft een aandachtspunt; Bijwerkingencentrum Lareb, Moeders van Morgen, 2021.