‘Frisdrankdrinkers overlijden eerder’; in januari 2020 plaatsten wij het nieuwsbericht met deze titel op onze site.
Frisdrank is en was een populaire dorstlesser. In 2018 werd in Nederland ruim 1,6 miljard liter frisdrank gedronken. In een grootschalig onderzoek in 10 Europese landen werd toen een verband gevonden tussen het drinken van frisdrank, gezoet met suiker of kunstmatige zoetstoffen, en hogere sterftecijfers.
Een nieuwe Amerikaanse studie bevestigt de oude bevindingen. Het dagelijks drinken van twee of meer suikerhoudende dranken kan het risico om te overlijden aan obesitas-gerelateerde kanker verhogen. Dranken met kunstmatige zoetstoffen op hun beurt verhogen het risico op het krijgen van alvleesklierkanker, terwijl het onderzoek deze categorie frisdrank ook in verband brengt met een grotere kans op overlijden aan hart- en vaatziekten.
Uiteraard moeten de resultaten van deze onderzoeken wel gerelateerd worden aan andere voedings- en leefstijlfactoren.
(HH)
Bron: McCullough ML et al.: Sugar- and Artificially-Sweetened Beverages and Cancer Mortality in a Large US Prospective Cohort; Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention 31(10):1907-1918, 2022.