Dit lijkt een eenvoudige vraag, maar schijn bedriegt. Om te beginnen: wat is eigenlijk precies de definitie van gezond eten? Daar kunnen de meningen nogal over verschillen; voor de één is het vegan, een ander eet alleen biologisch en weer een ander vermijdt koolhydraten. Sommigen vinden de adviezen van het Voedingscentrum oké en anderen menen dat een aanvulling met voedingssupplementen een must is. En zo kun je nog wel even doorgaan.
Kortom, een simpele vraag, maar niet een simpel antwoord.
Toch is het zeker een positief signaal dat dat uit een grootschalig onderzoek (De Healthy Lifestyle Monitor van Multiscope) onder ruim 5.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder naar voren komt dat 82% zegt dagelijkse bewuste voedingskeuzes te maken. Concreet houdt dat vooral in dat meer wordt gelet op voldoende inname van groente en fruit. Bewuste inname van suikers en vetten en keuzes die met drinken te maken hebben (voldoende water, minder frisdrank en alcohol) komen minder vaak aan bod. De voornaamste reden om te kiezen voor ‘gezondere’ voeding is de gezondheid, gevolgd door het op peil houden of verlagen van het gewicht.
Opvallend is dat meer vrouwen dan mannen aangeven te letten op gezond eten en drinken en dat de leeftijdsgroep tussen de 35 en 49 jaar zich hier het minst mee bezig houdt.
Gezond, gezonder, gezondst: in ieder geval is elk stapje in de goede richting al een verbetering.
(HH)