Taurine is een zwavelhoudend organisch zuur dat vaak als een semi-essentieel aminozuur wordt beschouwd. In de strikte zin is het geen aminozuur maar een stofwisselingsproduct van de aminozuren cysteïne en methionine. Taurine wordt niet gebruikt in de eiwitsynthese en komt uitsluitend voor in de vrije vorm of in eenvoudige peptiden. Goede bronnen van taurine zijn schaal- en schelpdieren, vis, gevogelte vlees en zuivel. Vaak is het ook een ingrediënt van energiedrankjes omdat het prestatieverhogend zou werken.
In 1827 is taurine voor het eerst geïsoleerd uit ossengal van een stier en daar dankt het dan ook zijn naam aan: taurus is de Latijnse benaming van stier. Het is een veelzijdige stof met diverse belangrijke metabole en fysiologische functies. Taurine ondersteunt bijvoorbeeld de lever, beschermt de ogen, fungeert als krachtige antioxidant en is betrokken bij de glucosestofwisseling. Er zijn aanwijzingen dat hartritmestoornissen een symptoom zijn van een tekort aan taurine en dat een goede taurinestatus beschermt tegen diabetes.
Taurine kan ook een rol spelen bij gezond ouder worden, zo blijkt uit een studie van een groep internationale onderzoekers, onlangs gepubliceerd in ‘Science’. De onderzoekers stelden vast dat de hoeveelheid taurine sterk vermindert bij het ouder worden, zowel bij mens als dier. Muizen en wormen die extra taurine kregen, leefden langer en waren gezonder terwijl een lage taurinestatus leidde tot een snellere veroudering. Verder onderzoek bij mensen moet nog uitwijzen of deze gunstige resultaten niet alleen voor dieren gelden. Al met al mag je gerust stellen dat taurine positieve invloeden heeft op gezondheid en welzijn van mens en dier.
bron: Taurine linked with healthy aging | Science, 08/06/2023
(HH)