Kinderen en voedingssuppletie

Kinderen en voedingssuppletie

Kinderen moeten goed eten! Een goede voorziening van vitaminen en mineralen is van het grootste belang omdat hun lichaam sterk in ontwikkeling is. Na het eerste levensjaar tot de puberteit groeit een kind gemiddeld zo’n 7 cm per jaar. In de puberteit loopt dit op tot 10-12 cm per jaar, de zgn. groeispurt. Bij alle groei- en ontwikkelingsprocessen van kinderen zijn veel micronutriënten betrokken.

Uit meerdere onderzoeken is echter gebleken dat veel schoolgaande kinderen een onevenwichtig voedingspatroon hebben met een teveel aan geraffineerde suikers en verzadigde vetten en een tekort aan onder meer vezels en onverzadigde vetten. Kinderen eten over het algemeen weinig groente, fruit en vis, maar wel calorierijke tussendoortjes zoals chips en koekjes. Het gevolg is dat met name op jonge leeftijd al tekorten aan belangrijke voedingsstoffen kunnen ontstaan, terwijl kinderen in de groei verhoudingsgewijs zelfs meer vitaminen en mineralen nodig hebben dan volwassenen.

gemiddelde voedingsconsumptie kinderen

Gemiddelde groente-, fruit- en visconsumptie van Nederlandse kinderen (in grammen per dag of week), afgezet tegen de adviezen van het Voedingscentrum. Bronnen: Voedselconsumptiepeiling 2019-2021, RIVM, www.wateetnederland.nl/resultaten/voedingsmiddelen; Richtlijnen Schijf van Vijf 2019, www.voedingscentrum.nl

Tekorten aan een of meer nutriënten bij kinderen kunnen verstrekkende gevolgen hebben op jonge leeftijd, meestal in de vorm van een achterstand in lichamelijke en/of cognitieve ontwikkeling, maar ook later in het leven. Gelukkig kan het aanvullen van deze tekorten met een goed voedingssupplement vaak de ongemakken beperken of de schade zelfs geheel herstellen.

Wilt u meer weten over kinderen en suppletie? Lees dan het hele artikel.

(HH)