‘Veel volwassenen hebben weleens geprobeerd af te vallen.’
Deze kop stond onlangs boven de publicatie van de Gezondheidsenquête 2022 uitgevoerd door het CBS waaraan 3700 personen van 18 jaar of ouder hebben deelgenomen. ‘Van hen geeft 57% aan weleens iets te hebben gedaan om af te vallen; 20% is ermee bezig en 37% heeft eerder een poging gedaan. De populairste manier om kilo’s kwijt te raken is het volgen van een dieet. De belangrijkste reden om af te willen vallen is lichamelijk fitter worden’, zo gaat het artikel verder.
Als je beseft dat 50% van alle Nederlanders vanaf 18 jaar kampt of te kampen heeft gehad met overgewicht (waarvan 15% zelfs met morbide obesitas) dan zal deze enquête-uitslag geen verrassing zijn. Voor ons ook een reden om ‘gewicht’ als thema voor ons jaarlijkse congres te kiezen. Zeker als je hierbij nog de conclusie van het European Regional Obesity Report uit 2022 bij optelt, namelijk dat obesitas een chronische ziekte is en één van de belangrijkste doodsoorzaken in Europa.
Het is inmiddels wel algemeen bekend dat overgewicht hand in hand gaat met een breed scala aan aandoeningen zoals diabetes, gewrichtsproblemen, verhoogde bloeddruk en hart- en vaatziekten. “Bij sommige kankervormen speelt obesitas een belangrijkere rol in het ontstaan dan roken. Bij darm- en nierkanker is overgewicht zelfs oorzaak nummer één”, aldus professor dr. Liesbeth van Rossum, verbonden aan het Centrum Gezond Gewicht van het Erasmus MC in Rotterdam en één van de sprekers op ons congres.
Een groot aantal mensen met obesitas gaat daar zo onder gebukt dat het ook leidt tot depressie en psychosociale problematiek. En dit terwijl ‘dik zijn en blijven’ niet altijd het resultaat is van een ongezond eetpatroon en/of te weinig beweging. Niet altijd gaat elk pondje door het mondje want ook bijvoorbeeld chronische stress, medicijngebruik, hormonale veranderingen en slaaptekort kunnen een rol spelen bij gewichtstoename.
Ons congres gaat in op al die andere en soms minder voor de hand liggende factoren die van invloed zijn op ons lichaamsgewicht. En natuurlijk zal ook worden gekeken naar de gezondheidsrisico’s van langdurig ondergewicht, want daar moet ook niet te licht over worden gedacht. Centraal staat een gezond gewicht. Dat wordt niet alleen bepaald door de BMI of het aantal kilo’s dat de weegschaal aangeeft. Een positief zelfbeeld en je fit voelen zijn minstens even belangrijk.
(HH)