‘Leefstijl als medicijn heeft de toekomst’ was de kop van een nieuwsbericht op onze site in augustus 2017. In dat bericht werd gesteld: ‘de Nederlandse gezondheidszorg is nog niet klaar voor leefstijl als medicijn, maar zorgprofessionals en patiënten tonen steeds meer belangstelling voor deze andere aanpak’. Anno 2023 blijkt dit thema nog steeds actueel.
Leefstijl als medicijn sluit overigens naadloos aan bij beroepsinhoudelijke protocollen. Voeding, beweging en ontspanning waren in theorie al de eerste keus behandeling bij verschillende ziektebeelden. Een overtuiging die in de natuurgeneeskunde altijd centraal heeft gestaan. Als leefstijlaanpassingen niet voldoende of snel genoeg werken, kan medicatie alsnog worden ingezet.
Inmiddels zijn we heel wat jaren en positieve stappen verder. Vereniging Arts en Leefstijl (voorheen Arts en Voeding) timmert al jaren aan de weg en ziet leefstijlgeneeskunde als fundament voor zowel preventie als behandeling van chronische aandoeningen.
En Stichting ‘Voeding Leeft’ ontwikkelt samen met wetenschappers, artsen, gezondheidsfondsen en andere zorgprofessionals leefstijlprogramma’s (bijvoorbeeld Leef! met MS, Keer Diabetes2 om, Leef! met Reuma) die zeker succesvol kunnen worden genoemd.
Sinds kort is het concept van ‘De Leefstijlapotheker’ hier bij aangeschoven. Leefstijlapothekers zijn veelal openbare apothekers die een aanvullende opleiding tot leefstijlapotheker hebben afgerond. Leefstijl is hun specialisatie en zij richten zich op de gezondheid van de cliënt, waarbij er naast aandacht voor het medicijn ook ruime aandacht is voor slaap, stress, beweging, roken, alcohol en voeding. De Leefstijlapotheker creëert bewustwording over welke leefstijlfactoren cliënten zélf in de hand hebben om gezonder te leven. Want uiteindelijk blijft voorkomen altijd beter dan genezen en de Leefstijlapotheker wil dan ook een sleutelrol gaan spelen op het gebied van de preventieve gezondheidszorg.
Kortom: ‘een transitie van ziektebestrijding naar gezondheidsbevordering’, dat zal iedereen als muziek in de oren klinken. En gelukkig niet als toekomstmuziek.
(HH)