De vakantieperiode is bij uitstek een periode om het wat rustiger aan te doen. Als je kookt op de camping of je komt thuis na een dagje pretpark met de kinderen wil je niet al te ingewikkeld doen over de maaltijd. Voorgesneden groenten zijn dan makkelijk en snel, maar hoe zit het met de vitamientjes?
Op de Wageningen Universiteit, afdeling Food & Biobased Research hebben ze hier onderzoek naar gedaan. Eelke Westra, programma-manager post harvest quality zegt hier het volgende over: “Het klopt dat er wat vitamines verloren gaan bij schillen en snijden. Bij snijden maak je namelijk de celstructuur kapot. Vitamines zijn onderdeel van het afweermechanisme van de plant. Het zijn antioxidanten die cellen onder andere beschermen bij schade. Als je groente snijdt beschadig je de cellen en dan worden vitamines ingezet en verbruikt.”
Groente en fruit worden vaak zuurstofarm verpakt. Dat heeft niet direct invloed op de vitamines, volgens Westra. “Het zorgt er met name voor dat cellen langer in leven blijven en het verlengt de houdbaarheid van het product.”
De manier van verpakken is dus wel essentieel om verlies van vitamines in kant-en-klare groentemixen tegen te gaan. Als u op de verpakking ‘verpakt onder beschermende atmosfeer’ ziet staan, dan zit er geen zuurstof meer in de zakken maar een mengsel van andere gassen die normaal in de lucht voorkomen. Vitamines kunnen verdwijnen door een reactie aan te gaan met zuurstof (oxideren) en op deze manier voorkom je dit en blijven de voorgesneden groenten langer goed.
Liefst elke dag voldoende groenten en fruit te eten, dat is belangrijk. En goed om te weten dat ook voorgesneden groenten en fruit nog steeds genoeg vitamines en andere waardevolle stoffen bevatten. Soms hoef je niet moeilijk te doen als het ook gemakkelijker kan.
(HH)
Bron: Louwerens T: Weer wat wijzer – zitten er minder vitamines in voorgesneden groente?; Wageningen University & Research, maart 2021.