Mooi nieuws voor degenen onder ons die gek zijn op chocolade: regelmatig een stukje (pure) chocolade eten kan de kans op een depressie én op hart- en vaatziekten verkleinen, zo blijkt uit twee studies.
Van chocolade, en dan met name pure chocolade, is bekend dat het vele gezonde nutriënten bevat. De flavonoïden quercetine, (epi)catechine en procyanidinen zijn gunstig voor de bloedvaten en bloeddruk. Sommige psychoactieve nutriënten, waaronder fenylethylamine, hebben stemmingsverbeterende eigenschappen die chocolade tot geliefd troostvoedsel maken.
Een internationaal gezelschap van wetenschappers heeft zich beziggehouden met de vraag of chocolade eten ook invloed heeft op de kans op het ontwikkelen van een depressie. Van 13.626 Amerikanen van 20 jaar en ouder werd de chocoladeconsumptie van tweemaal een etmaal vastgelegd. Om een beeld te krijgen van de aanwezigheid van depressie-symptomen moesten de deelnemers een vragenlijst invullen.
Van de ondervraagden had 11,4% chocolade gegeten en bij 1,4% ging het om pure chocolade. De 25% chocolade-eters met de hoogste consumptie (104-454 g/dag) meldden minder vaak klinisch relevante symptomen van depressie dan degenen die nooit chocolade aten. Er werd geen significant verband gevonden tussen het eten van niet-pure chocolade en depressie-symptomen, maar bij mensen die pure chocolade aten was de kans op symptomen van depressie 70% lager dan bij de deelnemers die helemaal geen chocolade aten.
De onderzoekers zijn er nog niet uit hoe het oorzakelijk verband tussen chocolade eten en depressie er precies uitziet: hebben depressieve mensen geen zin meer om chocolade te eten of zorgen de psychoactieve stoffen in chocolade ervoor dat je minder snel depressief wordt?
In een Amerikaanse meta-analyse is onderzocht in hoeverre het eten van chocolade het risico op hart- en vaatziekten zou kunnen beïnvloeden. De analyse betrof zes studies met in totaal 336.289 deelnemers uit de VS, Zweden en Australië. In de follow-up periode van gemiddeld 8,78 jaar kregen 4.667 mensen een hartinfarct, 14.043 ontwikkelden een coronaire hartziekte, 2.735 kregen een beroerte en 332 hartfalen.
De deelnemers die gemiddeld meer dan 1 keer per week of meer dan 3,5 keer per maand chocolade aten bleken 8% minder kans te hebben op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. De onderzoekers hebben niet gekeken naar de soorten en hoeveelheden geconsumeerde chocolade. Ze waarschuwen daarom dat matige porties chocolade gunstig kunnen zijn voor de gezondheid van hart en bloedvaten, maar zeker geen grote hoeveelheden. Dan gaan namelijk de ongunstige effecten van extra calorieën uit de vetten, melk of suiker in chocolade een grotere rol spelen.
(WD)
Bronnen: Jackson SE et al.: Is there a relationship between chocolate consumption and symptoms of depression? A cross-sectional survey of 13,626 US adults; Depression and Anxiety 36(10):987-995, 2019. Morrison O: Dark chocolate lowers risk of depression, study finds; Foodnavigator.com, 5 aug. 2020. Krittanawing C et al.: Association between chocolate consumption and risk of coronary artery disease: a systematic review and meta-analysis; European Journal of Preventive Cardiology 2047487320936787, 22 juli 2020 [Epub ahead of print].