Rode wijn drinken is goed voor de darmmicrobiota

Rode wijn drinken is goed voor de darmmicrobiota

Rode wijn drinkers hebben een gevarieerdere darmmicrobiota, minder kans op obesitas en lagere LDL-cholesterolwaarden. Deze conclusies trekken wetenschappers van het King’s College London op basis van uitkomsten van meerdere onderzoeken met in totaal bijna 3.000 deelnemers.

In de Britse studie werd het effect van rode wijn, witte wijn, bier, cider en sterke drank op de samenstelling van de darmmicrobiota en de algehele gezondheid bij 916 tweelingen, allen vrouwen, onderzocht. De darmmicrobiota van dames met een matige rode wijn consumptie was gevarieerder en gezonder dan van degenen die geen rode wijn dronken, ook na correctie voor leeftijd, gewicht, sociaaleconomische status en voedingspatroon. De andere alcoholische dranken hadden dit effect niet. Studies met drie andere cohorten in Groot-Brittannië, Nederland en de VS lieten soortgelijke resultaten zien.

De wetenschappers benadrukken dat de onderzoeksresultaten een verband blootleggen en niet zozeer een oorzaak. Wel vermoeden ze dat de polyfenolen in rode wijn, afkomstig uit druivenschillen, verantwoordelijk zijn voor het gunstige resultaat. Het hier gevonden verband tussen een matige rode wijn consumptie en een gezondere en meer diverse darmmicrobiota zou tevens de lang bediscussieerde gunstige effecten van rode wijn op de algehele gezondheid kunnen verklaren. Het was al bekend dat rode wijn gunstig is voor de gezondheid van het hart.
Ten slotte wijzen de wetenschappers erop dat alcohol met mate het devies blijft: een keer in de twee weken rode wijn drinken was al voldoende om resultaten te zien.

(WD)

Bron: Hancocks N: Red wine drinkers have better gut health, say researchers; NutraIngredients.com, 28 aug. 2019.