‘Leefstijl als medicijn heeft de toekomst’

“Leefstijl als medicijn heeft de toekomst”

Nederland is ziek; bijna de helft van de volwassenen heeft overgewicht en ruim 5 miljoen Nederlanders hebben een of meer chronische aandoeningen. Momenteel zijn er ongeveer 900.000 mensen in ons land met type II-diabetes en dagelijks komen er 150 patiënten bij!

Voor de meesten van ons is het geen nieuws dat onze leefstijl (verkeerd eten, te weinig beweging en te veel stress) hier een belangrijke rol bij speelt. Leefstijl als medicijn, hiervoor maken Tamara de Weijer, huisarts en voorzitter Vereniging Arts en Voeding; Martijn van Beek, directeur stichting Voeding Leeft; Maaike de Vries, directeur Keer Diabetes2 Om zich hard. En zij gelukkig niet alleen.

“Leefstijl als medicijn staat volop in de belangstelling van zorgprofessionals, beleidsmakers, zorgverzekeraars en niet in de laatste plaats van patiënten.”

Een klein, maar groeiend aantal huisartsen en wetenschappers zet leefstijl in als medicijn in de curatieve zorg. Geen pillen, maar groente en fruit op recept. De Griekse arts Hippocrates van Kos, de vader van de westerse geneeskunde, sprak 400 v. Chr. reeds de legendarische woorden: laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. De meeste studenten geneeskunde krijgen echter nog geen dag les over (gezonde) voeding tijdens hun studie, dus hier valt nog heel wat winst te behalen!

Ook een aantal zorginstellingen loopt hiermee voorop door goede voeding in te zetten voor een beter en sneller herstel na bijvoorbeeld een operatie. En het Leids Universitair Medisch Centrum en TNO bijvoorbeeld zijn een samenwerking aangegaan omdat er steeds meer bewijs is dat een aantal ziekten met gerichte leefstijlaanpassingen kan worden voorkomen of zelfs genezen.

Leefstijl als medicijn heeft de toekomst
De Nederlandse gezondheidszorg is nog niet klaar voor leefstijl als medicijn, maar zorgprofessionals, patiënten tonen steeds meer belangstelling voor deze andere aanpak. Leefstijl als medicijn sluit overigens naadloos aan bij beroepsinhoudelijke protocollen want voeding, beweging en ontspanning zijn in theorie al eerste keus behandeling van verschillende ziektebeelden. Een overtuiging die in de natuurgeneeskunde altijd al centraal staat. Als leefstijlaanpassingen niet voldoende of snel genoeg werken, kan medicatie alsnog worden ingezet.

(HH)