Het westerse voedingspatroon is rijk aan vooral dierlijke eiwitten en vetten en kunstmatige additieven en bevat te weinig vitamines, mineralen, vezels en/of andere goede voedingsstoffen. Natuurlijk heeft dit consequenties voor ons welzijn. Allerlei aandoeningen, zoals obesitas, metabole ziekten, diabetes, hypertensie en hartziekten hebben een direct verband met ons huidige voedingspatroon. Recente Engelse en Noorse studies tonen aan dat ook de kwaliteit, samenstelling en leefomgeving van onze darmflora en andere microbiota verslechteren door onze onvolwaardige en sterk bewerkte voeding. Het directe gevolg hiervan is dat onze goede, gezond makende bacteriën steeds meer het veld moeten ruimen voor ziekmakende microben.
Betere voedingsrichtlijnen zouden een zeer effectief medicijn kunnen zijn tegen de hedendaagse welvaartsziekten, aldus de onderzoekers.
Gezond eten kan ook het risico op leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD, AMD), een chronische oogziekte, bijna halveren. Althans deze conclusie trekt Gabriëlle Buitendijk, promovendus en oogarts, in haar proefschrift op basis van onderzoek in het kader van het Rotterdamse Erasmus Gezondheid Onderzoek (ERGO) in de Rotterdamse wijk Ommoord.
Maculadegeneratie is de belangrijkste oorzaak van blindheid onder ouderen in de westerse wereld. Op 70-jarige leeftijd heeft ongeveer 15% van de ouderen deze ziekte en door de vergrijzing zal dit aantal alleen maar toenemen.
Het eten van 200 gram groente en 200 gram fruit per dag en twee keer per week vette vis (omega-3 vetzuren) zou een verlaging van het risico op de ziekte op latere leeftijd kunnen opleveren tot wel 42%, zelfs bij iemand die erfelijk belast is.
Vooral groene bladgroenten (spinazie, veldsla, boerenkool) en rode, oranje en gele groenten en fruit (bijvoorbeeld paprika’s) bevatten veel antioxidanten, zoals luteïne en zeaxanthine. Deze twee carotenoïden zijn in hoge gehaltes aanwezig in de macula (gele vlek) en de lens van het oog. Ze beschermen de ogen tegen oxidatieve stress en verlagen de kans op oogaandoeningen, zoals cataract en leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Ook voedingssupplementen met luteïne en zeaxanthine kunnen hierbij ondersteuning bieden.
“Maar slechts 3,5% van de ERGO-deelnemers blijkt voldoende vette vis, groente en fruit te eten. Het is voor iedereen, dus zowel patiënten als gezonde mensen die later mogelijk patiënt worden, belangrijk te weten dat je ontwikkelingen deels zelf kan beïnvloeden met gezond eetgedrag,” aldus Buitendijk.
(HH)
Bronnen: Zinöcker MK, Lindseth IA: The Western Diet-Microbiome-Host Interaction and Its Role in Metabolic Disease; Nutrients, 10(3): E365, 2018. Pallister T, Spector TD: Food: a new form of personalised (gut microbiome) medicine for chronic diseases?; Journal of the Royal Society of Medicine 109(9):331-336, 2016. Gezonde voeding kan risico op oogziekte bijna halveren; persbericht Erasmus MC, 27 maart 2018.