AI: Vriend of Vijand voor de gezondheidsprofessional?

AI: Vriend of Vijand voor de gezondheidsprofessional?

AI ontwikkelt zich razendsnel. De vraag is al lang niet meer óf we ermee gaan werken, maar hoe. Vormt deze nieuwe technologie een bedreiging die de menselijke rol verkleint? Of is het misschien een nieuwe bondgenoot die onze natuurlijke intelligentie juist versterkt? Wat betekent AI voor de zorgprofessional van nu én morgen?

De realiteit is minder zwart-wit
De discussie over AI wordt vaak gevoerd in uitersten: aan de ene kant het verontrustende beeld van robots die banen overnemen, aan de andere kant het utopische idee van een moeiteloze wereld waarin alles wordt opgelost door technologie. Maar zoals zo vaak ligt de waarheid ergens in het grijze midden.

De manier waarop we naar AI kijken, bepaalt in grote mate hoe we de impact ervaren. Recent onderzoek illustreert die nuance:

  1. Schermtijd als hersengymnastiek?
    Een studie onder leiding van Michael Scullin keek naar de relatie tussen digitale technologie en cognitieve achteruitgang. Opvallend genoeg blijkt dat meer schermtijd bij ouderen (50+) juist positief kan uitpakken. Het leren omgaan met nieuwe technologieën fungeert als mentale uitdaging en houdt het brein actief. Een verrassende wending voor wie dacht dat schermen per definitie slecht zijn voor onze hersenen.
  2. AI blijft achter op het gebied van sociaal inzicht
    Hoewel AI indrukwekkende stappen maakt in data-analyse, taalmodellen en beeldherkenning, blijft het achter als het gaat om het begrijpen van sociale interactie. Onderzoekers verklaren dit door de manier waarop AI is opgebouwd: het simuleert vooral visuele verwerking, niet het complexe samenspel van emoties, context en nuance dat menselijke interactie kenmerkt.

Dat menselijke vermogen blijft dus essentieel. Zoals futurist Christian Kromme (keynote-spreker op ons Congrestival) zegt: “AI zal de mens niet vervangen, maar ons potentieel uitbreiden.”

AI als hulpmiddel, niet als vervanger
Als zorgprofessional draait je werk om meer dan data alleen. Je werkt met mensen, met lichaamstaal, intuïtie, geschiedenis en gevoel. Technologie kan ondersteunen, versnellen en structureren — maar het zijn empathie, creativiteit en verbinding die je werk betekenisvol maken.

Daarom is de echte vraag niet of AI onze vriend of vijand is, maar:
Hoe maken we AI tot een bondgenoot in een mensgerichte praktijk?

Meer hierover? Kom naar het Congrestival
Tijdens het VitOrtho Congrestival op 12 september duiken we dieper in de rol van technologie in de complementaire zorg. We verkennen hoe AI en natuurlijke intelligentie elkaar kunnen aanvullen, en hoe je als professional stevig geworteld blijft in een wereld vol verandering.

Meer weten of je plek reserveren?

 

Bron 1: Meer schermtijd voor opa en oma: computeren beschermt mogelijk hun brein
Digital Dementia: Does Technology Use by ‘Digital Pioneers’ Correlate to Cognitive Decline?” – Baylor University

Bron 2: AI snapt nog niet veel van sociale interactie. En dat is een behoorlijk probleemModeling dynamic social vision highlight gaps between deep learning and humans” – International Conference on Learning Representations