Wintergroenten,
lekker en gezond
De herfst en de winter zijn bij uitstek de seizoenen om te zorgen dat we ‘goed’ eten. En dan goed in de zin van ‘gezond’, om onze weerstand een extra boost te geven zodat we bestand zijn tegen winderige, natte en/of koude weersomstandigheden.
Gelukkig is er een scala van winterse groenten die goed groeien in de kou en boordevol vitamines en mineralen zitten. Bepaalde soorten, zoals wortelen en pastinaken, worden zelfs zoeter als ‘de vorst eroverheen is gegaan’. Boerenkool bijvoorbeeld zit vol met vitamines, mineralen, antioxidanten en krachtige plantenstoffen: een soort van groene multi. En rode kool is de kleurrijkere variant van deze ‘multi’. Spruitjes bevatten tweemaal zoveel vitamine C als sinaasappelen. En dan heb je nog prei, koolraap en de wat meer vergeten groenten, zoals pastinaken en schorseneren, allemaal vitaminen- en mineralenleveranciers.
Wil je alle goede nutriënten in deze groenten zoveel mogelijk benutten, dan speelt de bereidingswijze wel een rol. Onderzoek aan de Universiteit van Wageningen heeft namelijk aangetoond dat koolsoorten het gezondst zijn als ze kort worden gekookt. Zelfs gezonder dan als ze rauw worden gegeten.
Natuurlijk kun je kiezen voor de klassiekers: boerenkoolstamppot met (vegetarische) worst of rode kool met hachee. Wist u dat ook de diverse kruiden waarmee wij onze (winterse) gerechten extra smaak geven vol zitten met goede stoffen voor onze afweer? Denk aan laurier (bron van vitamine A en B-complex), kruidnagels (antimicrobiële eigenschappen, bron van mangaan en rijk aan antioxidanten), selderij (leverancier van onder andere vitamine C en K, foliumzuur, calcium en magnesium) of peterselie (bron van bèta-caroteen, vitamine C, E en K, foliumzuur en verschillende mineralen).
En wil je eens wat anders proberen met al die verschillende gezonde wintergroenten? Geen probleem, je kunt 24 uur per dag inspiratie opdoen in de diverse kookprogramma’s op de televisie. Of kijk eens bij deze gezonde recepten.
(HH)