Hoe yoga werkt

Eddie Stern
Uitgeverij Samsara, oktober 2019
Hardcover, 352 blz.
Prijs € 24,90
ISBN 9789492995346

De transformerende kracht van yoga

Gezien de positieve effecten op zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid, zou yoga zeker niet misstaan in een goed leefstijladvies. Als je er echter nog nooit wat mee hebt gedaan en er weinig van af weet, kijk je misschien een beetje vreemd tegen al die yogahoudingen aan en zal je je afvragen wat het nut ervan is. Wie het al wat langer beoefent, heeft vast al ondervonden wat het voor je doet. Yoga maakt je soepeler en ontspant. Schrijver Eddie Stern is een Amerikaans yogadocent die bekend staat om zijn uitgebreide kennis van Ashtanga Yoga en die yoga en Sanskriet bestudeert. Hij beschrijft hoe yoga werkt, wat de effecten zijn en verklaart de Sanskriettermen waarmee de verschillende asana’s ofwel houdingen, worden aangeduid. Daarbij heeft hij een heel hoofdstuk gewijd aan het zenuwstelsel. Zeker voor therapeuten heel interessant want het geeft meteen een opfrisser van medische basiskennis wat dit onderwerp betreft.
Samengevat is de boodschap van Stern dat je met yoga je organen, emoties, gedachtepatronen en temperament positief beïnvloedt en dat doe je op een bewuste manier. Je stimuleert de gezondheid, de bloeddruk komt in balans en angsten en depressies verminderen. Yoga versterkt het parasympathische zenuwstelsel of stelt dat hoger af terwijl het het sympathische zenuwstelsel vertraagt of lager afstelt. Zo wordt de stressrespons bijgesteld. De trage, ritmische bewegingen van de ademhaling stimuleren de nervus vagus in de darmen, het middenrif en de longen waardoor innerlijke rust, een gevoel van veiligheid en tevredenheid ontstaan.
Wie dacht niet geschikt te zijn voor yoga, ziet dat verkeerd. Yoga is goed voor iedereen. Dat komt omdat we over een spiergeheugen beschikken: houdingen die we herhalen, worden na verloop van tijd gemakkelijker. Zoals voor veel bezigheden het geval is, als je de achtergronden ervan kent, raak je meer gemotiveerd. Dit boek doet dat in de overtreffende trap: er gaat een (yoga)wereld voor je open.

(RT)

<-- Terug naar boekenboom