Mijn lichaam, mijn trauma, mijn ik

Franz Ruppert en Harald Banzhaf
Uitgeverij Mens!, november 2020
Paperback, 384 blz.
Prijs € 32,50
ISBN 9789463160216

De invloed van psychotrauma op de fysieke gezondheid

Een psychologisch gericht boek, maar niettemin een aanrader voor alle soorten zorgverleners. Het biedt inzichten in het ontstaan van allerlei klachten en de rol die trauma’s hierbij spelen. De meeste mensen zijn geneigd te denken dat psychotrauma vooral ontstaat in oorlogs- of andere extreme situaties. De schrijvers tonen aan dat we bijna allemaal met trauma’s te maken hebben en welke stempel die op ons leven drukken. Vooral als we ze ons niet bewust worden of ons ze niet bewust willen laten worden. Een trauma-ervaring verandert de hersenen op neurobiologisch vlak. Aan de orde komt ook hoe belangrijk het is dat getraumatiseerde mensen, op welke leeftijd dan ook, beschermings- en voedingsstoffen aanvullen omdat de tekorten groter zijn naarmate een trauma zwaarder is en vroeger in het leven opgelopen. Door die stoffen te suppleren, kan een psychotherapeutische behandeling beter verlopen.
Het boek bevat voor de ene helft theoretische uitleg en voor de andere praktijkvoorbeelden, casussen uit de praktijk van verschillende therapeuten waarbij met behulp van systemisch werk de impact van trauma’s naar het bewustzijn wordt gebracht. Dit gebeurde met de methode die Ruppert heeft ontwikkeld: de identiteitgeoriënteerde psychotraumatheorie en -therapie. De casussen geven een beeld van de (mogelijke) psychologische oorzaken van onder andere hart-, darm- oog-, huid- en rugklachten. Maar ook onderwerpen als kanker, seksualiteit, sport en slaapstoornissen passeren de revue.
Wil je uiteenlopende ziektesymptomen op lichamelijk niveau begrijpen, dan moet je inzicht hebben in de uiterst complexe verbinding tussen lichaam en geest. En ook al heb je daar inmiddels veel over geleerd of gelezen, dit boek zal je kennis beslist nog verder verdiepen.

(RT)

<-- Terug naar boekenboom