Gember

Gember (Zingiber officinale) is een van de bekendste en meest gebruikte specerijen ter wereld. Het wordt in allerlei vormen toegepast in talloze voedingsmiddelen. Zo komt het voor in typisch Nederlandse producten als taaitaai, gemberkoek, ontbijtkoek en speculaas en wordt het in de Indonesische keuken onder de naam djahé gebruikt in diverse hartige gerechten. Ook maakt gember deel uit het van het specerijenmengsel kerrie.
In de Ayurveda wordt gember al eeuwenlang toegepast voor een goede spijsvertering en ook Griekse, Romeinse en Arabische artsen adviseerden deze botanical bij maag- en spijsverteringsaandoeningen. Chinese zeelui kauwden op de wortel tegen zeeziekte. In Europa werd gember vanaf de 13e eeuw ingezet tegen onder andere misselijkheid en bewegingsziekte, nadat het voordien vooral als specerij en zelfs betaalmiddel dienst had gedaan.
Tot de werkzame bestanddelen behoren sesquiterpene koolwaterstoffen (o.a. zingibereen), gingerolen (o.a. 8-gingerol), shogaolen, de fenolen gingeol en zingerone en het eiwitsplitsend enzym zingibaïne.
Uit in-vitro onderzoek is gebleken dat gember effectief superoxide en hydroxylradicalen wegvangt en lipide peroxidatie in weefsel tegengaat. In dieronderzoeken is vastgesteld dat gember de bloed- en leverwaarden van antioxidant enzymen als superoxide dismutase, glutathion peroxidase en glutathion reductase verhoogt en acute ontstekingsprocessen en pijn vermindert. Naast het verbeteren van de antioxidant capaciteit versterkt gember tevens de immuunfunctie en kan potentieel ontstekingsreacties temperen.
De etherische olie uit gember heeft een antiseptische werking in de darm. Daarnaast absorbeert gember toxinen en zuren uit de darm. Gember heeft een gunstig effect op de spijsvertering en de eetlust, werkt krampstillend en is effectief gebleken bij zwangerschaps-misselijkheid en postoperatieve misselijkheid en braken. Met name de gingerolen en shogaolen in gember versnellen de maagontlediging en bevorderen de maagmotoriek. Uit een onderzoek met ratten blijkt dat gember in de darmen de activiteit van de spijsverteringsenzymen lipase, sucrase en maltase verhoogt.
Ander dieronderzoek laat zien dat gemberolie in hoge doseringen (200-400 mg/kg lichaamsgewicht) bij ratten met colitis ulcerosa de ernst en grootte van de zweren doet afnemen, evenals de ernst en omvang van de ontsteking.

Misselijkheid en braken
Wellicht de bekendste toepassing van gember is als zgn. anti-emeticum, tegen misselijkheid en braken. Veel zwangere vrouwen hebben last van ochtendmisselijkheid en braken, met name in de eerste 3 maanden van de zwangerschap. Als het zwangerschapsbraken dusdanig langdurig en ernstig is dat de patiënt in het ziekenhuis moet worden opgenomen dan spreekt men van hyperemesis gravidarum. Gember verlicht deze klachten significant beter dan een placebo, zo blijkt uit een review van acht studies uit 2020. In een studie zorgde 1 week lang 1 g gemberpoeder voor een vermindering van misselijkheid en braken met maar liefst 60,6%. De werking van gember is vergelijkbaar met die van vitamine B6, antihistaminica of metoclopramide. Er zijn echter ook twee studies waarin gember zelfs effectiever blijkt dan vitamine B6. In een van die studies kregen 70 zwangere vrouwen met zwangerschapsmisselijkheid ofwel dagelijks 1 g gemberpoeder ofwel 40 mg vitamine B6. Na 4 dagen was bij 29 van de 35 vrouwen (82,8%) in de gembergroep de misselijkheid verminderd, terwijl 23 van de 34 vrouwen (67,6%) die vitamine B6 hadden genomen aangaven minder misselijk te zijn. In beide groepen hoefden de vrouwen minder te braken; er was geen verschil tussen gember en vitamine B6.
In een Deense studie kregen 27 vrouwen met hyperemesis gravidarum 4 dagen lang 250 mg gember of een placebo met lactose. Na een wash-out periode van 2 dagen werd de interventie gewisseld voor nog eens 4 dagen. 19 vrouwen (70,4%) gaven aan dat ze zich beter voelden in de periode dat ze, zoals later bleek, gember hadden gekregen. Ook statistisch gezien was gember succesvoller in het verminderen of zelfs laten verdwijnen van de symptomen van hyperemesis gravidarum dan de placebo.
Ook veel kankerpatiënten krijgen te maken met misselijkheid en braken als ze chemotherapie ondergaan. Bij sommige chemotherapeutica, waaronder cyclofosfamide en cisplatine, is de kans op misselijkheid en braken zeer groot, tot wel 90%. Aan een Amerikaanse studie namen 576 kankerpatiënten deel. Op de dag van een chemokuur kregen de patiënten een anti-emeticum (een 5-HT3 receptor antagonist plus dexamethason) en 3 dagen voorafgaand aan chemokuur 2 en 3 gedurende 6 dagen een placebo of 500 mg, 1.000 mg of 1.500 mg gemberwortel extract in olijfolie (gestandaardiseerd op 8,5 mg gingerolen, shogaolen en zingerone per 250 mg extract). Alle doseringen gember resulteerden in een significante vermindering van de ernst van acute misselijkheid (binnen 24 uur van het toedienen van de chemotherapie), maar de doseringen van 500 mg en 1.000 mg leverden de beste resultaten. Een eerder onderzoek, eveneens met een gestandaardiseerd gember extract, liet geen verschil met placebo zien. Ook in andere studies met verschillende doseringen gember zijn uiteenlopende resultaten gevonden.
In een Braziliaanse studie is het effect van gember op reisziekte onderzocht. 174 patiënten met vastgestelde reisziekte, voornamelijk vrouwen, maakten een reisje van ten minste 15 minuten met een auto, bus, trein, metro of veerboot. Vervolgens vulden ze de Motion Sickness Assessment Questionnaire (MSAQ; vragenlijst om de ernst van diverse reisziekteklachten in kaart te brengen) in. Daarna volgden nog drie trips, maar nu kregen de deelnemers 15 minuten voor vertrek telkens 160 mg gember wortelextract met 8 mg gingerolen. Ook na deze reisjes vulden ze de MSAQ in. Het gebruik van gember zorgde voor een aanzienlijke vermindering van reisziektesymptomen in vergelijking met het eerste reisje. Bij meer dan een kwart van de patiënten (26,6-29,3%) was de MSAQ-score met meer dan 20 punten verminderd.
Deense onderzoekers hebben ook het effect van gember op zeeziekte onderzocht. 80 adelborsten die niet gewend waren aan varen op een onrustige zee kregen ofwel 1 g gember-wortelpoeder ofwel een placebo. Vervolgens gingen ze de woelige zee op en rapporteerden 4 uur lang eventuele verschijnselen van zeeziekte. Gember verminderde de neiging tot braken en het uitbreken van koud zweet significant in vergelijking met placebo. Voor wat betreft braken berekenden de onderzoekers een beschermingsindex van 72%. Ook andere symptomen, zoals duizeligheid en misselijkheid, traden minder op dankzij gember, zij het niet statistisch significant. Indiase wetenschappers hebben ook een gunstig effect van 1 g gember op symptomen van luchtziekte vastgesteld in een onderzoek met piloten in opleiding.
In meerdere onderzoeken is een gunstig effect van gember op postoperatieve misselijkheid vastgesteld. Bij een keizersnede onder spinale anesthesie (ruggenprik) zijn misselijkheid en braken veelvoorkomende complicaties. In een Iraans onderzoek kregen 92 zwangere vrouwen 1 uur voordat ze een keizersnede zouden ondergaan 30 cc water met of zonder gember-druppels. Bij de vrouwen die gember hadden gekregen was de ernst van de misselijkheid tijdens en na de keizersnede minder en in deze groep was het aantal vrouwen dat tijdens de keizersnede helemaal geen last van misselijkheid en braken had veel groter dan in de placebogroep (35 tegenover 22). In een onderzoek met 122 mensen die een staaroperatie onder volledige narcose moesten ondergaan werden vergelijkbare effecten van gember-suppletie gevonden. Bovendien bleek dat constante en continue inname van gember betere resultaten opleverde dan een enkele dosering.
Ten slotte is in een onderzoek vastgesteld dat gember misselijkheid en braken als gevolg van antiretrovirale therapie kan verminderen. 102 hiv-positieve patiënten kregen 2 weken lang tweemaal daags 500 mg gember of een placebo, telkens 30 minuten voor een dosis antiretrovirale medicatie. In de placebogroep hadden 49 patiënten (90,2%) last van enige mate van misselijkheid, tegenover slechts 29 (56,4%) in de gembergroep. Degenen die gember kregen hadden ook significant minder vaak last van milde, matige of ernstige misselijkheid. Slechts 5 patiënten (9,8%) die gember kregen moesten minimaal eenmaal overgeven gedurende de antiretrovirale therapie. In de placebogroep waren dat er 24 (47,1%).

Pijn
Dysmenorroe of menstruatiepijn is een hevige krampende pijn in de onderbuik of rug die zich meestal vlak voor of direct na het begin van de menstruatie manifesteert. Bijkomende symptomen kunnen zijn overmatig bloedverlies en vaker en heftiger dan normaal ongesteld worden.
In een Iraanse studie zijn de effecten van gember en Novafen, een pijnstiller bestaande uit paracetamol, ibuprofen en cafeïne, op menstruatiepijn vergeleken. 128 studentes in de leeftijd van 18-26 jaar met menstruatiepijn namen deel aan de studie. Bij het begin van de pijnklachten kreeg de ene helft van de meisjes 200 mg Novafen en de andere helft 200 mg gemberpoeder. Gedurende 48 uur werd deze dosering elke 6 uur herhaald. In de Novafen-groep daalde de pijnintensiteit volgens de Visueel Analoge Schaal (VAS; meetinstrument voor onder meer het bepalen van pijnniveaus onder patiënten) van gemiddeld 7,12 aan het begin van het onderzoek naar 3,1 na 48 uur interventie. Bij de meisjes die gember namen daalde de VAS van 7,6 naar 2,97. 51,9% van de studentes die Novafen hadden gebruikt was tevreden over het pijnstillend effect. In de gembergroep was 48,1% tevreden. De onderzoekers constateren dat gember niet onderdoet voor Novafen wat betreft het verminderen van menstruatiepijn.
Eerder onderzoek had al uitgewezen dat gemberwortelpoeder even effectief is in het verminderen van dysmenorroe als de NSAIDs ibuprofen en mefenaminezuur. In een review van zeven gerandomiseerde studies met controlegroep (RCT) met in totaal 651 vrouwen concluderen de onderzoekers dat gemberpoeder in doseringen van 750-2.000 mg in de eerste 3-4 dagen van de menstruatie effectief kan zijn bij menstruatiepijn.
Verder zijn er aanwijzingen dat gember ook effectief kan zijn bij migraine en na parodontale chirurgie. Aan een studie namen 100 patiënten (gemiddelde leeftijd 34,5 jaar) met acute migraine zonder aura deel. De ene helft kreeg 5 capsules met 250 mg gemberwortelpoeder en de andere helft 5 capsules met 50 mg van het migrainemedicijn sumatriptan, met daarbij de instructie om 1 capsule in te nemen bij het opkomen van migrainehoofdpijn. Na vijf migraineaanvallen werd de balans opgemaakt. Voor inname van een capsule had 78% van de sumatriptan-groep en 68% van de gembergroep matige tot ernstige hoofdpijn. Twee uur na inname van een capsule was in beide groepen bij 44% van de patiënten de hoofdpijn weg. In de gembergroep had niemand meer matige tot ernstige hoofdpijn en de sumatriptan-groep telde nog slechts 4 patiënten (8%) met matige hoofdpijn. Beide middelen waren even effectief volgens de onderzoekers, alleen gaf gember veel minder bijwerkingen.
Bij postoperatieve pijn na parodontale chirurgie wordt meestal ibuprofen voorgeschreven, maar deze NSAID is niet voor iedereen geschikt. In een Indiase studie is de effectiviteit van gember in vergelijking met ibuprofen onderzocht. 10 patiënten met chronische parodontitis kregen na een flapoperatie (chirurgische behandeling van ontstoken tandvlees met verdiepte pockets) 3 dagen lang driemaal daags 400 mg ibuprofen of driemaal daags 400 mg gember-wortelpoeder. De eerste capsule werd direct na de operatie ingenomen, voordat de plaatselijke verdoving was uitgewerkt. Bijna alle deelnemers hadden alleen op de dag van de ingreep pijn en de pijnscores volgens de VAS pakten slechts marginaal beter uit voor ibuprofen, maar niet statistisch significant. Beide middelen waren ook even effectief in het remmen van postoperatieve tandvleesontsteking.

Type II-diabetes
Gembersuppletie kan ook zinvol worden ingezet, al dan niet als adjuvans, bij de behandeling van (complicaties van) type II-diabetes, zo blijkt uit diverse onderzoeken. Aan een Braziliaanse studie namen 103 type II-diabetespatiënten in de leeftijd van 20-80 jaar deel met een HbA1c (geglyceerd hemoglobine)-waarde tussen de 6-10%. Naast hun antidiabetesmedicatie kregen de deelnemers dagelijks 1.200 mg gember of een placebo. Bij de deelnemers die gember hadden gekregen waren na 90 dagen interventie de waarden van nuchter bloedglucose, totaalcholesterol, HDL-cholesterol en HbA1c meer verbeterd dan in de placebogroep.
In een Iraanse studie resulteerde 3 maanden lang suppletie met 3 g gember per dag bij type II-diabetespatiënten in een verlaging van het bloedglucose met 1,08 mmol/l. In de placebogroep was daarentegen sprake van een lichte stijging (+ 0,09 mmol/l). Gember zorgde tevens voor een verlaging van HbA1c, insuline, insulineresistentie en hs-CRP (ultrasensitief C-reactief proteïne; indicator voor laaggradige ontstekingsreacties en voor de kans op het ontwikkelen van hart- en/of vaatziekten) en voor een verhoging van de antioxidant capaciteit. Een andere Iraanse studie met diabetespatiënten vond van 2 maanden dagelijks 2 g gember een verlaging van de insulinewaarden, LDL-c, triglyceriden en HOMA-IR (insulineresistentie-index). De waarden van nuchter bloedglucose, totaalcholesterol, HDL-cholesterol en HbA1c verschilden echter niet significant tussen beide groepen.
In een review en meta-analyse van acht studies met in totaal 454 patiënten zorgde gember-suppletie (1.600-4.000 mg/dag) gedurende 8-12 weken voor een significante verbetering van HbA1c. De waarde van nuchter bloedglucose veranderde echter niet noemenswaardig. Uit een andere review en meta-analyse van tien studies (490 patiënten) bleek wél een gunstig effect op het nuchter bloedglucose: gember in doseringen van 1-3 g/dag gedurende 1-3 maanden verlaagde de waarde van nuchter bloedglucose met gemiddeld 1,18 mmol/l. Naast HbA1c en de insulinegevoeligheid verbeterde gember ook diverse markers van het metabool syndroom, zoals triglyceriden, totaalcholesterol, LDL-c, HDL-c en (niet-significant) BMI.
Zwangerschapsdiabetes is een van de meest voorkomende complicaties tijdens de zwangerschap. In een Iraanse studie is bekeken of gember ook hierbij van pas kan komen. 70 vrouwen die 24-28 weken zwanger waren en bij wie zwangerschapsdiabetes was gediagnosticeerd kregen 6 weken lang driemaal daags 500 mg gember of een placebo. Bij de vrouwen in de gembergroep daalden de nuchtere waarden van bloedglucose en insuline alsmede de HOMA-IR waarde significant. Ook daalden de gemiddelde postprandiale (2 uur) bloedglucosewaarden, maar deze daling was in beide groepen ongeveer hetzelfde. Volgens de onderzoekers kan gembersuppletie de ernst van zwangerschapsdiabetes helpen verminderen en daarmee zorgen voor een gunstiger beloop van de zwangerschap.

Ontstekingsprocessen
Gember beschikt tevens over ontstekingsremmende eigenschappen, zo komt uit meerdere RCT’s naar voren. Bij patiënten met reumatoïde artritis, een auto-immuun aandoening die gepaard gaat met gewrichtsontstekingen, botverlies en pijn, zorgde gembersuppletie (1.500 mg/dag gedurende 12 weken) voor verbetering van de klachten door het stimuleren van de FOXP3 genexpressie. FOXP3 is van essentieel belang voor de productie en het goed functioneren van regulatoire T-cellen, die een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van auto-immuniteit. Andere studies met gember laten een pijnstillend en ontstekingsremmend effect zien van gingerolen en shogaolen. Deze gember-bestanddelen blijken de aanmaak van prostaglandinen en leukotriënen, COX-2-enzymen en pro-inflammatoire cytokinen (IL-1β, IL-12 en TNF-α) te kunnen remmen.
In een review en meta-analyse van twintig klinische studies is het effect van gembersuppletie op diverse ontstekingsmarkers en de antioxidant capaciteit in serum in kaart gebracht. Gember heeft een significant effect op de serumwaarden van C-reactief proteïne (CRP), IL-6, TNF-α, totale antioxidant capaciteit en malondialdehyde, een marker van oxidatieve stress.
Een aantal klinische studies laat zien dat gember ook zinvol kan zijn bij artrose. Uit twee Iraanse onderzoeken komt naar voren dat 3 maanden gembersuppletie (1 g/dag) bij patiënten met knieartrose kan zorgen voor een verlaging van de ontstekingsmarkers TNF-α, IL-1β, stikstofoxide (NO) en hs-CRP. Uit een meta-analyse van vijf studies met in totaal 593 patiënten met knie-artrose blijkt dat gember in doseringen van 500-1.000 mg/dag gedurende 3-12 weken pijn en functionele beperking aanzienlijk beter vermindert dan een placebo. Een andere, meer recente meta-analyse van vier studies (618 patiënten met knieartrose) vindt eveneens pijnvermindering bij gembersuppletie, maar geen significante verbetering van functionele beperking. Van uitwendige toepassing van gember werd geen effect gevonden.
Ten slotte is uit enkele studies gebleken dat gember ook een rol zou kunnen spelen bij de behandeling van andere ziektebeelden waarbij (chronische) ontstekingsprocessen en/of oxidatieve stress een belangrijke oorzakelijke rol spelen, zoals multiple sclerose, colitis ulcerosa en tbc.

Overige
– Spijsvertering. In een Taiwanees onderzoek met 11 patiënten met maagklachten (functionele dyspepsie) is het effect van gember op de beweeglijkheid en de ontlediging van de maag onderzocht. Na 8 uur vasten kregen de patiënten 1,2 g gember of een placebo en een uur later 500 ml van een licht soepje met weinig nutriënten. Gembersuppletie resulteerde in een kortere halfwaardetijd van de maagontlediging (12,3 minuten i.p.v. 16,1 minuten met placebo) en in een toename van het aantal antrale contracties (samentrekkingen van het onderste deel van de maag dat verwijd is).
Wetenschappers van de Universiteit van Bagdad hebben het effect van drie kruiden uit de Iraakse traditionele geneeskunde bij PDS onderzocht: gember, hertsmunt (Mentha longifolia) en notengras (Cyperus rotundus). Aan het onderzoek namen 40 patiënten (leeftijd 25-60 jaar) deel bij wie in de afgelopen 5-10 jaar PDS was gediagnosticeerd. Een helft kreeg het spasmolyticum mebeverine en de andere helft kreeg de kruidencombinatie. Na 8 weken interventie waren de PDS-klachten in beide groepen in vergelijkbare mate verminderd.
– Bloeddruk. In een review van 6 RCTs met in totaal 345 deelnemers is gekeken naar het effect van gember op de bloeddruk. Uit de analyse bleek een mogelijk gunstig effect: gember-suppletie verlaagde zowel de systolische (- 6,36 mm Hg) als de diastolische (- 2,12 mm Hg) bloeddruk. Alleen bij mensen van 50 jaar of jonger en bij dagdoseringen van 3 g gember of meer was de verlaging statistisch significant. Een studie met type II-diabetespatiënten die 8 weken lang dagelijks 3 koppen zwarte thee met in totaal 3 g gember kregen liet echter geen noemenswaardig effect op de diastolische bloeddruk zien.
– Allergische rinitis. Bij allergische rinitis is het neusslijmvlies ontstoken als gevolg van een overgevoeligheid voor bepaalde allergenen. De symptomen zijn meestal vergelijkbaar met die van een verkoudheid, maar ze worden dus niet veroorzaakt door een virus. Naar schatting 10-15% van de Europeanen, zowel kinderen als volwassenen, heeft last van allergische rinitis. In een Thaise studie is de effectiviteit van gember bij allergische rinitis vergeleken met die van het anti-allergie medicijn loratadine. Van 72 patiënten (gemiddelde leeftijd 33 jaar) met allergische rinitis kreeg de ene helft dagelijks 500 mg gember (7,11% 6-gingerol, 1,97% 6-shogaol) en de andere helft 10 mg loratadine. Na 6 weken waren de neusklachten in beide groepen verminderd en gaven beide patiëntengroepen aan dat de kwaliteit van leven was verbeterd. Beide middelen presteerden even goed en waren veilig in het gebruik, maar gember gaf veel minder bijwerkingen, met name versuftheid, duizeligheid, vermoeidheid en constipatie. Volgens de onderzoekers kan gember daarom prima worden ingezet als een alternatieve behandeling van allergische rinitis.

(WD)

Bronnen

  • Wikipedia (nl): Gember; geraadpleegd 10-2021.
  • Verhelst G: Groot handboek geneeskrachtige planten (4e druk); 606-610 Mannavita, 2010. ISBN-13 9789080778467.
  • An S et al.: Ginger extract enhances antioxidant ability and immunity of layers; Animal Nutrition 5(4):407-409, 2019.
  • Jeena K, Liju VB, Kuttan R: Antioxidant, anti-inflammatory and antinociceptive activities of essential oil from ginger; Indian Journal of Physiology and Pharmacology 57(1):51-62, 2013.
  • Giacosa A et al.: Can nausea and vomiting be treated with ginger extract?; European Review for Medical and Pharmacological Sciences 19(7):1291-1296, 2015.
  • Platel K, Srinivasan K: Influence of dietary spices or their active principles on digestive enzymes of small intestinal mucosa in rats; International Journal of Food Sciences and Nutrition 47(1):55-59, 1996.
  • Rashidian A et al.: Protective effect of ginger volatile oil against acetic acid-induced colitis in rats: a light microscopic evaluation; Journal of Integrative Medicine 12(2):115-120, 2014.
  • Anh NH et al.: Ginger on Human Health: A Comprehensive Systematic Review of 109 Randomized Controlled Trials; Nutrients 12(1):157, 2020.
  • Ensiyeh J, Sakineh MA: Comparing ginger and vitamin B6 for the treatment of nausea and vomiting in pregnancy: a randomised controlled trial; Midwifery 25(6):649-653, 2009.
  • Fischer-Rasmussen W et al.: Ginger treatment of hyperemesis gravidarum; European Journal of Obstetrics, Gynecology and Reproductive Biology 38(1):19-24, 1991.
  • Lete I, Allué J: The Effectiveness of Ginger in the Prevention of Nausea and Vomiting during Pregnancy and Chemotherapy; Integrative Medicine Insights 11:11-17, 2016.
  • Ryan JL et al.: Ginger (Zingiber officinale) reduces acute chemotherapy-induced nausea: a URCC CCOP study of 576 patients; Supportive Care in Cancer 20(7):1479-1489, 2012.
  • Nunes CP et al.: Clinical Evaluation of the Use of Ginger Extract in the Preventive Management of Motion Sickness; Current Therapeutical Research Clinical and Experminental 92:100591, 2020.
  • Ernst E, Pittler MH: Efficacy of ginger for nausea and vomiting: a systematic review of randomized clinical trials; British Journal of Anaesthesia 84(3):367-371, 2000.
  • Sharma MD et al.: Ginger root powder for the prevention of air sickness: A randomized control trial; Institute of Aerospace Medicine, Bangalore, Karnataka, India, 2017.
  • Zeraati H et al.: The Effect of Ginger Extract on the Incidence and Severity of Nausea and Vomiting After Cesarean Section Under Spinal Anesthesia; Anesthesiology and Pain Medicine 6(5):e38943, 2016.
  • Seidi J et al.: The Influence of Oral Ginger before Operation on Nausea and Vomiting after Cataract Surgery under General Anesthesia: A double-blind placebo-controlled randomized clinical trial; Electronic Physician 9(1):3508-3514, 2017.
  • Dabaghzadeh F et al.: Ginger for prevention of antiretroviral-induced nausea and vomiting: a randomized clinical trial; Expert Opinion on Drug Safety 13(7):859-866, 2014.
  • Adib Rad H et al.: Effect of Ginger and Novafen on menstrual pain: A cross-over trial; Taiwan Journal of Obstetrics & Gynecology 57(6):806-809, 2018.
  • Ozgoli G, Goli M, Moattar F: Comparison of effects of ginger, mefenamic acid, and ibuprofen on pain in women with primary dysmenorrhea; Journal of Alternative and Complementary Medicine 15(2):129-132, 2009.
  • Daily JW et al.: Efficacy of Ginger for Alleviating the Symptoms of Primary Dysmenorrhea: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Clinical Trials; Pain Medicine 16(12):2243-2255, 2015.
  • Maghbooli M et al.: Comparison between the efficacy of ginger and sumatriptan in the ablative treatment of the common migraine; Phytotherapy Research 28(3):412-415, 2014.
  • Menon P et al.: Effectiveness of ginger on pain following periodontal surgery – A randomized cross-over clinical trial; Journal of Ayurveda and Integrative Medicine 12(1):65-69, 2021.
  • Carvalho GCN et al.: Effectiveness of ginger in reducing metabolic levels in people with diabetes: a randomized clinical trial; Revista latino-americana de enfermagem 28:e3369, 2020.
  • Shidfar F et al.: The effect of ginger (Zingiber officinale) on glycemic markers in patients with type 2 diabetes; Journal of Complementary and Integrative Medicine 12(2):165-170, 2015.
  • Mahluji S et al.: Effects of ginger (Zingiber officinale) on plasma glucose level, HbA1c and insulin sensitivity in type 2 diabetic patients; International Journal of Food Sciences and Nutrition 64(6):682-686, 2013.
  • Huang FY et al.: Dietary ginger as a traditional therapy for blood sugar control in patients with type 2 diabetes mellitus: A systematic review and meta-analysis; Medicine 98(13):e15054, 2019.
  • Zhu J et al.: Effects of Ginger (Zingiber officinale Roscoe) on Type 2 Diabetes Mellitus and Components of the Metabolic Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials; Evidence-based Complementary and Alternative Medicine 2018:5692962, 2018.
  • Hajimoosayi F et al.: Effect of ginger on the blood glucose level of women with gestational diabetes mellitus (GDM) with impaired glucose tolerance test (GTT): a randomized double-blind placebo-controlled trial; BMC Complementary Medicine and Therapies 20(1):116, 2020.
  • Aryaeian N et al.: The effect of ginger supplementation on some immunity and inflammation intermediate genes expression in patients with active Rheumatoid Arthritis; Gene 698:179-185, 2019.
  • Al-Nahain A, Jahan R, Rahmatullah M: Zingiber officinale: A Potential Plant against Rheumatoid Arthritis; Arthritis 2014:159089, 2014.
  • Jalali M et al.: The effects of ginger supplementation on markers of inflammatory and oxidative stress: A systematic review and meta-analysis of clinical trials; Phytotherapy Research 34(8):1723-1733, 2020.
  • Naderi Z et al.: Effect of ginger powder supplementation on nitric oxide and C-reactive protein in elderly knee osteoarthritis patients: A 12-week double-blind randomized placebo-controlled clinical trial; Journal of Traditional and Complementary Medicine 6(3):199-203, 2015.
  • Mozaffari-Khosravi H et al.: Effect of Ginger Supplementation on Proinflammatory Cytokines in Older Patients with Osteoarthritis: Outcomes of a Randomized Controlled Clinical Trial; Journal of Nutrition in Gerontology and Geriatrics 35(3):209-218, 2016.
  • Bartels EM et al.: Efficacy and safety of ginger in osteoarthritis patients: a meta-analysis of randomized placebo-controlled trials; Osteoarthritis and Cartilage 23(1):13-21, 2015.
  • Araya-Quintanilla F et al.: Effectiveness of Ginger on Pain and Function in Knee Osteoarthritis: A PRISMA Systematic Review and Meta-Analysis; Pain Physician 23(2):E151-E161, 2020.
  • An S et al.: Ginger extract enhances antioxidant ability and immunity of layers; Animal Nutrition 5(4):407-409, 2019.
  • Jafarzadeh A, Nemati M: Therapeutic potentials of ginger for treatment of Multiple sclerosis: A review with emphasis on its immunomodulatory, anti-inflammatory and anti-oxidative properties; Journal of Neuroimmunology 324:54-75, 2018.
  • Nikkhah-Bodaghi M et al.: Zingiber officinale and oxidative stress in patients with ulcerative colitis: A randomized, placebo-controlled, clinical trial; Complementary Therapies in Medicine 43:1-6, 2019.
  • Kulkarni RA, Deshpande AR: Anti-inflammatory and antioxidant effect of ginger in tuberculosis; Journal of Complementary & Integrative Medicine 13(2):201-206, 2016.
  • Hu ML et al.: Effect of ginger on gastric motility and symptoms of functional dyspepsia; World Journal of Gastroenterology 17(1):105-110, 2011.
  • Sahib AS: Treatment of irritable bowel syndrome using a selected herbal combination of Iraqi folk medicines; Journal of Ethnopharmacology 148(3):1008-1012, 2013.
  • Hasani H et al.: Does ginger supplementation lower blood pressure? A systematic review and meta-analysis of clinical trials; Phytotherapy Research 33(6):1639-1647, 2019.
  • Azimi P et al.: Effect of cinnamon, cardamom, saffron and ginger consumption on blood pressure and a marker of endothelial function in patients with type 2 diabetes mellitus: A randomized controlled clinical trial; Blood Pressure 25(3):133-140, 2016.
  • Yamprasert R et al.: Ginger extract versus Loratadine in the treatment of allergic rhinitis: a randomized controlled trial; BMC Complementary Medicine and Therapies 20(1):119, 2020.

 

< Terug