Gember

Gember (Zingiber officinale) is een van de bekendste en meest gebruikte specerijen ter wereld. In de Ayurveda wordt gember al eeuwenlang toegepast voor een goede spijsvertering en ook Griekse, Romeinse en Arabische artsen adviseerden deze botanical bij maag- en spijsverteringsaandoeningen. Chinese zeelui kauwden op de wortel tegen zeeziekte.
Tot de werkzame bestanddelen behoren sesquiterpene koolwaterstoffen (o.a. zingibereen), gingerolen (o.a. 8-gingerol), de fenolen gingeol en zingerone en het eiwitsplitsend enzym zingibaïne.
Uit in-vitro onderzoek is gebleken dat gember effectief superoxide en hydroxyl radicalen wegvangt en lipide peroxidatie in weefsel tegengaat. In dieronderzoeken is vastgesteld dat gember de bloed- en leverwaarden van antioxidant enzymen als superoxide dismutase, glutathion peroxidase en glutathion reductase verhoogt en acute ontstekingsprocessen en pijn vermindert.

Spijsvertering
De etherische olie uit gember heeft een antiseptische werking in de darm. Daarnaast absorbeert gember toxinen en zuren uit de darm. Gember heeft een gunstig effect op de spijsvertering en de eetlust, werkt krampstillend en is effectief gebleken bij zwangerschapsmisselijkheid en postoperatieve misselijkheid en braken. Uit een onderzoek met ratten blijkt dat gember in de darmen de activiteit van de spijsverteringsenzymen lipase, sucrase en maltase verhoogt.
Ander dieronderzoek laat zien dat gemberolie in hoge doseringen (200-400 mg/kg lichaamsgewicht) bij ratten met colitis ulcerosa de ernst en grootte van de zweren doet afnemen, evenals de ernst en omvang van de ontsteking.
In een Taiwanees onderzoek met 11 patiënten met maagklachten (functionele dyspepsie) is het effect van gember op de beweeglijkheid en de ontlediging van de maag onderzocht. Na acht uur vasten kregen de patiënten 1,2 g gember of een placebo en een uur later 500 ml van een licht soepje met weinig nutriënten. Gembersuppletie resulteerde in een kortere halfwaardetijd van de maagontlediging (12,3 minuten i.p.v. 16,1 minuten met placebo) en in een toename van het aantal antrale contracties (samentrekkingen van het onderste deel van de maag dat verwijd is).
Wetenschappers van de Universiteit van Bagdad hebben het effect van drie kruiden uit de Iraakse traditionele geneeskunde bij PDS onderzocht: gember, hertsmunt (Mentha longifolia) en notengras (Cyperus rotundus). Aan het onderzoek namen 40 patiënten (leeftijd 25-60 jaar) deel bij wie in de afgelopen 5-10 jaar PDS was gediagnosticeerd. Een helft kreeg het spasmolyticum mebeverine en de andere helft kreeg de kruidencombinatie. Na acht weken interventie waren de PDS-klachten in beide groepen in vergelijkbare mate verminderd.

Postoperatieve misselijkheid
In meerdere onderzoeken is een gunstig effect van gember op postoperatieve misselijkheid vastgesteld. Bij een keizersnede onder spinale anesthesie (ruggenprik) zijn misselijkheid en braken veelvoorkomende complicaties. In een Iraans onderzoek kregen 92 zwangere vrouwen een uur voordat ze een keizersnede zouden ondergaan 30 cc water met of zonder gemberdruppels. Bij de vrouwen die gember hadden gekregen was de ernst van de misselijkheid tijdens en na de keizersnede minder en in deze groep was het aantal vrouwen dat tijdens de keizersnede helemaal geen last van misselijkheid en braken had veel groter dan in de placebogroep (35 tegenover 22). In een onderzoek met 122 mensen die een staaroperatie onder volledige narcose moesten ondergaan werden vergelijkbare effecten van gember-suppletie gevonden. Bovendien bleek dat constante en continue inname van gember betere resultaten opleverde dan een enkele dosering.

(WD)

Bronnen

  • Jeena K, Liju VB, Kuttan R: Antioxidant, anti-inflammatory and antinociceptive activities of essential oil from ginger; Indian Journal of Physiology and Pharmacology 57(1):51-62, 2013.
  • Platel K, Srinivasan K: Influence of dietary spices or their active principles on digestive enzymes of small intestinal mucosa in rats; International Journal of Food Sciences and Nutrition 47(1):55-59, 1996.
  • Rashidian A et al.: Protective effect of ginger volatile oil against acetic acid-induced colitis in rats: a light microscopic evaluation; Journal of Integrative Medicine 12(2):115-120, 2014.
  • Hu ML et al.: Effect of ginger on gastric motility and symptoms of functional dyspepsia; World Journal of Gastroenterology 17(1):105-110, 2011.
  • Sahib AS: Treatment of irritable bowel syndrome using a selected herbal combination of Iraqi folk medicines; Journal of Ethnopharmacology 148(3):1008-1012, 2013.
  • Zeraati H et al.: The Effect of Ginger Extract on the Incidence and Severity of Nausea and Vomiting After Cesarean Section Under Spinal Anesthesia; Anesthesiology and Pain Medicine 6(5):e38943, 2016.
  • Seidi J et al.: The Influence of Oral Ginger before Operation on Nausea and Vomiting after Cataract Surgery under General Anesthesia: A double-blind placebo-controlled randomized clinical trial; Electronic Physician 9(1):3508-3514, 2017.

< Terug