Hersenhack

Margriet Sitskoorn
Uitgeverij Prometheus, april 2019
Paperback, 224 blz.
Prijs € 16,99 (E-book € 10,99)
ISBN 9789044639124
ISBN 9789044639131 (E-book)

Update je brein

‘Pas op! Dit boek kan je zelfbeeld op z’n kop zetten!’ Dat zou best een geschikte ‘bijsluiter met knipoog’ zijn bij dit boek, geschreven door neuropsycholoog Margriet Sitskoorn. Want we vinden allemaal van onszelf dat we heel verstandig in het leven staan, autonoom denken en weloverwogen beslissingen nemen. En reclame heeft alleen maar invloed op anderen, niet op ons. Sitskoorn bewijst dat we onszelf met dergelijke gedachten een rad voor ogen draaien. Heel toegankelijk beschrijft ze waarom we ons vaak niet richten op informatie die we nodig hebben, maar op informatie die we gemakkelijk kunnen verwerken en die tot een goed gevoel leidt. Met als gevolg dat we in de fuiken zwemmen die anderen voor ons plaatsen. Organisaties, media, politiek en andere belanghebbenden ‘hacken’ als het ware ons brein.
‘Maak je geen illusie, dit boek gaat echt over jou’ is de titel van het eerste hoofdstuk. Met simpele testjes laat ze zien hoe je hersenen je een werkelijkheid kunnen voorschotelen die er niet is. Je brein kiest de snelste weg, waardoor je de oplossing over het hoofd ziet omdat je eruit pikt wat meer voor de hand ligt.
Dat we ook in het dagelijks leven op dezelfde manier denken en doen, heeft alles te maken met onze overlevingsmechanismen. Dat werkt bijvoorbeeld groepsdenken in de hand, maar ook verslavingen. Hoe dat werkt, komt uitgebreid in dit boek aan de orde. Toch wordt het nergens moeilijk of zwaar, Sitskoorn bezit het talent om op een persoonlijke en boeiende manier te schrijven. Dat maakt dit een heerlijk boek met veel eyeopeners en intrigerende wetenswaardigheden die bijdragen aan je zelfkennis. Maar ook voor je praktijk heb je veel aan de inzichten die je krijgt aangereikt.

(RT)

<-- Terug naar boekenboom