De vele gezichten van magnesium

Het mineraal magnesium is bijzonder belangrijk voor ons lichaam. Het is betrokken bij meer dan 600 enzymatische processen en speelt daardoor een rol bij vitale stofwisselingsprocessen. Zo ondersteunt magnesium de werking van de spieren en het zenuwstelsel, bevordert de energiestofwisseling en levert een bijdrage aan de elektrolytenbalans en aan het behoud van sterke botten en tanden. Van de circa 25 g magnesium die het lichaam van een volwassene bevat is 50-60% opgeslagen in de botten.
Voedingssupplementen kunnen verschillende magnesiumverbindingen bevatten: organisch of niet organisch (anorganisch) gebonden varianten. Organisch gebonden magnesium (citraat, tauraat, malaat, bisglycinaat etc.) wordt over het algemeen gemakkelijk opgenomen. Bij anorganische magnesiumverbindingen (oxide, sulfaat, chloride, carbonaat, hydroxide etc.) gaat dat vaak minder goed. Daarnaast verhinderen ze een goede uitscheiding, waardoor ze spijsverteringsklachten en stapeling van het desbetreffende mineraal kunnen veroorzaken.
Hieronder volgt een nadere kennismaking met enkele organische magnesiumverbindingen.

Magnesium bisglycinaat
Een bijzondere vorm van magnesium, waarbij het magnesium-ion (Mg2+) op twee plaatsen krachtig is gebonden (gecheleerd) aan het aminozuur glycine. Deze gecheleerde vorm van magnesium wordt gemakkelijk door het lichaam opgenomen. Een van de redenen hiervoor is dat een mineraal aminozuur chelaat door het lichaam wordt gezien als een aminozuur en niet als een mineraal. Aangezien meerdere mineralen gebruikmaken van dezelfde transporteurs kan de opname van het ene mineraal de opname van een ander mineraal beperken. Magnesium bisglycinaat (en andere mineraal aminozuur chelaten) wordt dus niet in de opname beperkt door deze competitie. Een ander groot voordeel van magnesium bisglycinaat is dat deze mineraalverbinding uitstekend verdragen kan worden in hogere doseringen. Magnesium bisglycinaat bevat 14,1% elementair magnesium.

Magnesium citraat
Magnesium gebonden aan citroenzuur vormt het zout magnesium citraat. Magnesium citraat wordt het meest toegepast in voedingssupplementen, onder andere vanwege de goede biobeschikbaarheid. Deze vorm van magnesium wordt bovendien zeer snel opgenomen uit het spijsverteringskanaal. Van de organische magnesiumverbindingen bevat magnesium citraat het hoogste elementaire gehalte magnesium: 16%.

Zeemineralencomplex Aquamin® Mg
Zeemineralen bestaan uit complexen van meer dan 70 mineralen en spoorelementen, waaronder calcium, magnesium, zink, koper, mangaan en selenium. Aquamin® Mg wordt gewonnen uit het schone en ongerepte zeewater voor de kust van IJsland, ver verwijderd van scheepvaartroutes en industrie. Aquamin® Mg bevat hoofdzakelijk magnesium hydroxide (minimaal 35% magnesium) en 2% calcium. Magnesium hydroxide heeft een biobeschikbaarheid van slechts ca. 15%. Uit in-vitro onderzoek blijkt echter dat het magnesium hydroxide in Aquamin® Mg een hogere biobeschikbaarheid heeft, vergelijkbaar met die van organische magnesiumverbindingen.

Magnesium malaat
Een verbinding van magnesium met appelzuur (malaat). Malaat is een tussenproduct in de citroenzuurcyclus, waaruit kan worden afgeleid dat dit molecuul belangrijk is voor de cellulaire energieproductie uit koolhydraten. 1.000 mg magnesium malaat levert 115 mg elementair magnesium en minimaal 600 mg appelzuur. Appelzuur is een goede mineralentransporteur, waardoor magnesium in deze verbinding goed wordt opgenomen. Aangezien de binding tussen magnesium en appelzuur gemakkelijk kan worden verbroken is magnesium malaat goed oplosbaar.

Magnesium tauraat
Magnesium gebonden aan het aminozuur taurine. Door de binding aan een aminozuur is de biologische beschikbaarheid hoger dan bij andere magnesiumverbindingen. Net als bij magnesium bisglycinaat wordt deze verbinding niet in de opname beperkt door mineralencompetitie. Magnesium tauraat bevat 8,9% elementair magnesium.

(RK/WD)

 

< Terug