Voldoende lichaamsbeweging is een belangrijke voorwaarde om gezond te blijven. Gezonde, sterke spieren spelen hierbij een cruciale rol. In deze studiemiddag richt Evert Berkelaar zich op het behoud en de opbouw van spiermassa en -kracht, met bijzondere aandacht voor de rol van voeding, leeftijd, hormonale veranderingen en leefstijl. Deelnemers doen evidence-based kennis op over het voorkomen en behandelen van sarcopenie, het belang van eiwitinname, de invloed van de overgang, het effect van overgewicht op spierkwaliteit, en specifieke aandachtspunten bij een vegetarisch voedingspatroon. Inhoud en opbouw De middag bestaat uit drie blokken:
- De bouwstenen van spiermassa: spierfysiologie, anabole prikkels, eiwitkwaliteit en spiereiwitsynthese.
- Risicogroepen en fysiologische uitdagingen: sarcopenie bij ouderen, spierverlies in de overgang en de impact van obesitas.
- Voedingsstrategieën in de praktijk: optimale eiwitinname per doelgroep, vegetarisch vs. omnivoor, rol van suppletie.
Kennisniveau
- de training is geschikt voor iedereen die werkzaam is in de gezondheidszorg
- orthomoleculaire basiskennis is een pre
- deze training is op HBO-denkniveau
- diploma medische basiskennis is een pre
Na deze training kunt u:
- meer begrijpen en uitleggen over de fysiologie van spieropbouw en spierafbraak, en de rol van anabole en katabole processen
- uitleggen waarom eiwitinname (hoeveelheid, timing en kwaliteit) cruciaal is voor behoud van spiermassa
- het concept sarcopenie herkennen en koppelen aan leeftijd, inactiviteit en voedingstekorten
- beschrijven welke hormonale veranderingen tijdens de overgang bijdragen aan spierverlies
- de relatie duiden tussen overgewicht en sarcopene obesitas (lage spiermassa in combinatie met vetopslag)
- inschatten welke aandachtspunten er zijn bij vegetarische diëten in relatie tot spieropbouw
- informatie geven over ondersteunende supplementen, zoals leucine, creatine, vitamine D en collageen, binnen de context van spierkracht en herstel
Terugkijken en deelnamecertificaat Deze training is online terug te kijken via een terugkijklink. De terugkijklink mailen we na de training en blijft 30 dagen beschikbaar. Door het beantwoorden van de controlevragen, die gedurende de training worden gesteld door de docent, en deze terug te koppelen aan info@viteducatief.nl ontvangt u een deelnamecertificaat.
Accreditatie in aanvraag bij MBOG (2 SBU, waarvan 1 medisch/overig en 1 vakinhoudelijk), NWP (2pnt.) en GRO (SBU: 4 ; GRO: 0.14).
Accreditatie in aanvraag KTNO.