Trauma en geheugen

Peter A. Levine
Uitgeverij Mens, juni 2018
Paperback, 268 blz.
Prijs € 23,50
ISBN 9789463160384

 

 

Hoe brein en lichaam traumatische ervaringen levend houden

Dit boek is zeker een aanrader voor therapeuten die op psychosociaal gebied werken, maar ook andere zorgverleners kunnen er hun voordeel mee doen. Want inzicht in de mens en hoe deze reageert is altijd waardevol als je werkt met cliënten in een praktijk. Nadat u dit boek heeft gelezen, zult u eerder bepaald gedrag in verband kunnen brengen met een eventueel onderliggend trauma.
Aan de hand van duidelijke voorbeelden schetst Levine hoe hij trauma’s aanpakt. Hij werkt daarbij met procedurele herinneringen die zijn opgeslagen in het lichaam en die zich voornamelijk op onderbewust niveau bevinden. Ze bestaan uit impulsen, bewegingen en innerlijke sensaties die zich uiten in motorische handelingen, defensieve reacties en vermijdingspatronen. Een belangrijke stap in het proces is de cliënt als het ware de macht (terug)geven in de situatie die het trauma veroorzaakte en die hij of zij noodgedwongen moest ondergaan. Volgens Levine beschikt de mens over een oerinstinct om tegenslagen tegemoet te treden. Hij pleit er krachtig voor dat we als therapeut werken met dat aangeboren vermogen van de getraumatiseerde cliënt.
De voorbeelden die Levine in dit boek geeft, lezen lekker weg. Dat geldt echter niet voor de theoretische onderbouwing die erbij hoort, wil je de boodschap van de schrijver goed willen bevatten. Heel waardevol zoals Levine zijn ervaringen en kennis deelt.

(RT)

<-- Terug naar boekenboom