Onze grootmoeders wisten het al: meerdere malen per dag een kop kippensoep helpt je van je verkoudheid of (beginnende) griep af. Ook na ziekte zorgt kippensoep (ook wel Joodse penicilline genoemd) ervoor dat de patiënt snel weer aansterkt. En even voor alle duidelijkheid: uit onderzoek* is gebleken dat de werking van kippensoep een feit is en geen fabeltje.
Hoe werkt het dan precies?
De basis van een goede soep is een liefst zelf getrokken bouillon, in dit geval van verse (biologische) kip inclusief bot. Hierdoor bevat de kippensoep verschillende aminozuren in hun natuurlijke vorm, waaronder carnosine en cysteïne. Carnosine staat bekend als een zeer effectieve immuunversterker, net als het zwavelhoudende aminozuur cysteïne. Cysteïne heeft daarbij nog de eigenschap om vastzittend slijm te verdunnen, waardoor dit gemakkelijker kan worden opgehoest of uitgesnoten.
Behalve kip kun je aan de soep ook nog allerlei groenten en kruiden, bronnen van vitamines (C), mineralen en polyfenolen, toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan gember, dat antiseptisch en ontstekingsremmend werkt, of knoflook en ui die over antivirale en antibacteriële eigenschappen beschikken. De combinatie van al deze voedingsstoffen zorgt er waarschijnlijk voor dat kippensoep wel degelijk werkt bij verkoudheid en griep. Kippensoep is licht verteerbaar dus ook goed te verdragen bij misselijkheid en/of overgeven. Ook de Chinese geneeskunde adviseert het innemen van vloeibaar voedsel bij verkoudheid of griep om zo je spijsvertering wat rust te gunnen en je slijmvliezen te rehydrateren, wat voor virussen een ongunstig milieu schept.
Dus zodra u zich wat rillerig gaat voelen, snel aan de kippensoep.
(HH)
*: Rennard BO et al.: Chicken soup inhibits neutrophil chemotaxis in vitro; Chest 118(4):1150-1157, 2000. Saketkhoo K, Januszkiewicz A, Sackner MA: Effects of drinking hot water, cold water, and chicken soup on nasal mucus velocity and nasal airflow resistance; Chest 74(4):408-410, 1978.