Om kinderen, ouders en pedagogisch medewerkers bewust te maken van het belang van een gezond voedingspatroon, en dus het eten van verse groente, is in 2012 het educatieve programma ‘Smakelijke Moestuinen’ van start gegaan. Een initiatief van Stichting BuurtLAB, Jong Leren Eten (JLE), Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) en Nutricia.
Kinderen en groenten; niet altijd de meest ideale combinatie. Uit de laatst gepubliceerde gegevens (VCP 2012-2014) blijkt dat slechts 2% van de meisjes tussen de 4 en 12 jaar voldoende groente eet en bij de jongens in dezelfde leeftijdscategorie ligt dat gemiddelde rond de 6%.
Jong geleerd is oud gedaan: in de peuterjaren wordt de basis gelegd voor het voedingspatroon van later. En dagelijks verse groente eten is een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Het programma ‘Smakelijke Moestuinen’ leert peuters hoe groenten groeien, hoe ze eruit zien, hoe ze ruiken en vooral hoe ze smaken. Als ze zien dat de juf of de andere kinderen de groenten eten, stimuleert dat een kind om het ook te proberen. Zeker als dat een groente-proefdiploma oplevert.
Inmiddels is het programma voor peuters en kleuters al op meer dan 400 locaties uitgevoerd op kinderdagverblijven en peuterspeelzalen.
De Vrije Universiteit van Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar deze peuterproef. Uit het rapport ‘Impact van de Smakelijke Moestuinen’ blijkt dat dit programma zeker een positieve invloed kan hebben op het stimuleren van de groenteconsumptie, hoewel het niet altijd direct leidt tot het meer eten van groente. Maar misschien is dit voor veel ouders ook nog een leerproces.
(HH)
Bronnen: Rapport VU Amsterdam over impact Smakelijke Moestuinen nu beschikbaar; nieuwsbericht website jongeren op gezond gewicht, 27 nov. 2018, Zaidi M et al.: Impact van de ‘Smakelijke Moestuinen’ op de attitude ten opzichte van groenten op kinderdagverblijven: effecten en procesevaluatie; VU Amsterdam, 2018.