De grote schoonmaak: goed voor lichaam en geest
Tot in de jaren 60 van de vorige eeuw was ‘de grote schoonmaak’ vaste prik in menig huishouden. Na een winter van stoken met kolenkachels in een potdicht huis om de warmte binnen te houden, wilde men het voorjaar schoon en fris beginnen. Het hele huis werd gepoetst en gelucht, de kachel ging uit en de winterjassen werden opgeborgen. Vaak had dit ook nog een religieuze achtergrond in verband met Pasen. En een leuke bijkomstigheid: een opgeruimd huis geeft rust in je hoofd, dus minder stress.
Detoxificatie
Het is ook geen gek idee om je lichaam af en toe eens aan een grote schoonmaak te onderwerpen met een zogenaamde detox-kuur. Op die manier kun je je lichaam bevrijden van belastende stoffen. Dat kunnen kunstmatige toevoegingen in onze voeding zijn of verontreinigingen in de lucht die we inademen. Maar denk ook aan virussen, medicijnen, drugs of stoffen die vrijkomen bij normale lichaamsprocessen, zoals urinezuur of stikstofdioxide.
Hoe meer het lichaam belast is met stoffen die geen functie (meer) hebben, des te moeilijker wordt het om van die stoffen af te komen.
Ieder mens bezit een eigen, intern detoxificatiesysteem waarvan de lever, de darmen, de nieren, de longen, de huid en het lymfestelsel onderdeel zijn. Elk met een eigen specifieke taak, 24/7 bezig om de boel van binnen schoon te houden. Want een teveel aan gifstoffen kan op den duur leiden tot energiegebrek, geestelijke achteruitgang en zelfs schade aan diverse organen.
Schoonmaakmiddelen
Als je je huis gaat poetsen, kun je kiezen uit verschillende schoonmaakmiddelen: van de traditionele groene zeep tot een allesreiniger in allerlei geuren. Dat is niet anders als je je lichaam wilt schoonmaken. Ook dan kun je kiezen uit diverse stoffen en kruiden die hierbij ondersteuning bieden. Soms kun je ze toevoegen aan je voeding of je neemt ze als voedingssupplement.
Omdat de lever wordt gezien als de grote manager van hele reinigingsproces is het een goed begin om die een handje te helpen. Mariadistel (actieve stof silymarine) staat van oudsher bekend als leverkruid. Ook Curcuma longa, een plant uit de gemberfamilie, kent een soortgelijke lever beschermende werking. Wat onbekender is misschien Andrographis paniculata, ofwel Indiase gentiaan, maar dit kruid is zeker ook een weldoener voor onze lever. En wat dacht u van de simpele paardenbloem? Die heeft als het ware een dubbel effect, omdat de aanwezige bitterstoffen niet alleen de lever stimuleren maar ook een gunstig effect hebben op de diuretische werking van de nieren.
We kunnen de lijst van ‘schoonmaakmiddelen’ nog veel langer maken, maar u kunt ook het artikel ‘Enkele nutriënten ter versterking van de lever’ op onze website lezen voor een vollediger overzicht. Maar pas op: te snel ontgiften kan klachten als hoofdpijn, diarree, misselijkheid en huidklachten met zich meebrengen. Ondersteun het lichaam daarom zo goed mogelijk tijdens een detox-periode en/of las even een pauze in, zodat het lichaam de tijd krijgt om alles echt op te ruimen.
(HH)