De helende werking van kunst

De helende werking van kunst

Kunst kent vele verschijningsvormen en biedt meer dan alleen iets moois om te zien of te horen. Vaak raakt het je en doet het iets met je.
LUMC-hoogleraar Tineke Abma onderzocht, vanwege een persoonlijke ervaring, de betekenis van beeldende kunst in het ziekenhuis voor patiënten en hun naasten. Haar onderzoek levert steeds meer bewijs voor de positieve effecten van kunst op onze gezondheid.

“Kunst is op een andere manier helend dan bijvoorbeeld gips bij een botbreuk”, legt Abma uit. “Als een arts gips om je arm doet, is dat functioneel. Maar als je kunst ziet, komen er emoties in je los. Kunst werkt in op het brein, op lichamelijke processen – er komen bijvoorbeeld gelukstofjes vrij, op je emoties, op de mensen om je heen, op alles tegelijk.” aldus Abma.

Kortom, tijdens een bezoek aan het ziekenhuis, waar alles om ziek zijn lijkt te draaien, voelen mensen zich weer even meer dan alleen patiënt door het kijken naar diverse kunstobjecten. Kunst biedt ook afleiding en helpt om zorgen en piekergedachten los te laten.

In het LUMC vind je verspreid door de gebouwen maar liefst 2600 kunstwerken, variërend van schilderijen en beeldhouwwerken tot foto’s en video’s. Kunst geeft een huiselijke sfeer en draagt bij aan een healing environment waarin mensen zich meer op hun gemak voelen. Vanwege de diverse patiëntenpopulatie vind je er ook werken uit Afrika en Arabië.

En hoewel we weten dat de kleur groen rustgevend is, hoeven het niet allemaal ‘groene’ landschappen te zijn. Diversiteit is juist belangrijk, omdat de helende werking van kunst  persoonlijk en subjectief is.

(HH)

Bron: Kunst heelt: meer mens zijn, minder patiënt | LUMC