Krachtige kruiden

Krachtige kruiden

Kruiden zijn niet alleen bekend als smaakmakers in de keuken, ze hebben ook een bijzondere reputatie als heilzame bestanddelen in de natuurgeneeskunde. In de ayurveda en de traditionele Chinese geneeskunde worden kruidenextracten al duizenden jaren ingezet voor allerlei aandoeningen. Dit heeft geleid tot de vorm van geneeskunde die we fytotherapie noemen. De Griekse arts Hippocrates is niet alleen de grondlegger van onze moderne geneeskunde maar wordt ook gezien als de grondlegger van de fytotherapie waarvan de naam is afgeleid van de Griekse woorden fython (plant) en therapeia (geneeswijze).

Ontwikkeling van de fytotherapie
De toepassing van geneeskrachtige kruiden berustte heel lang op empirische kennis, waarbij het therapeutische effect van de plant vaak bij toeval werd ontdekt. Met de ontwikkeling van de chemie aan het eind van de 19e eeuw groeide de kennis over actieve bestanddelen, met als gevolg dat de werkzame stoffen uit planten konden worden geïdentificeerd en geïsoleerd; denk bij voorbeeld aan codeïne, dat voorkomt in de papaver en wordt gebruikt als hoestmiddel en pijnstiller.

In de moderne fytotherapie maakt men bij voorkeur gebruik van de hele plant vanwege de synergistische werking van de inhoudsstoffen die vaak gezamenlijk een ander effect sorteren dan één bestanddeel afzonderlijk.

De meest gebruikte delen van een plant zijn de wortels, bast en de bladeren, soms ook de knoppen, bloemen of vruchten. Er zijn verschillende bereidingswijzen en toedieningsvormen in de kruidengeneeskunde: een plant of delen ervan worden gekookt in water en daarna toegepast in een thee, kompres of een bad. Daarnaast heb je aftreksels op koud water of alcohol en is het mogelijk om een kruid te drogen en daarna te vermalen tot een fijn poeder waarmee ook kruidensupplementen gemaakt worden.

Kruiden als voedingssupplement
In voedingssupplementen komen kruiden in verschillende soorten en vormen voor. Zo heb je enkelvoudige of volledige kruidenextracten, al dan niet met een vast percentage van één of meer actieve bestanddelen van een plant. En geconcentreerde extracten die een veelvoud van het aantal milligrammen in de capsule leveren van het originele kruid. Volledige kruidenextracten bevatten alle bestanddelen van een plant, inclusief alle werkzame stoffen in de natuurlijke verhoudingen. Hoewel hun geneeskrachtige eigenschappen niet altijd diepgaand wetenschappelijk zijn onderzocht, hebben volledige kruidenextracten door hun lange staat van dienst hun veiligheid en werkzaamheid bewezen.

KruidenextractenKruidenextracten
Kruidenextracten worden gemaakt door kruiden toe te voegen aan een oplosmiddel. Denk bijvoorbeeld aan water, alcohol, azijn of glycerine.
Het vloeibare extract dat overblijft bevat veel van de werkzame stoffen van de plant. Het oplosmiddel kan verwijderd worden door verdamping waarna een droog extract overblijft. In kruidensupplementen worden droge extracten gebruikt; het lage vochtpercentage (max. 5% vocht) is goed voor de houdbaarheid en de kwaliteit.

Geconcentreerde kruidenextracten
Een stapje verder zijn de geconcentreerde kruidenextracten die het voordeel bieden dat er meer van een plant of kruid in een capsule of tablet past. Dus meer werkzame stoffen per dosering. Bijvoorbeeld: 250 mg van een 50:1-kruidenextract bevat evenveel werkzame stoffen als 12,5 gram (50 x 250 mg) van het ‘gewone’ kruid. Hierdoor hoef je veel minder pillen of capsules te slikken dan bij een gewoon extract. Ideaal bij kruiden waarvan hoge doseringen noodzakelijk zijn voor het beoogde resultaat.

Gestandaardiseerde kruidenextracten
Maar het kan nog beter: gestandaardiseerde extracten. Standaardisatie biedt namelijk de garantie dat elke tablet of capsule hetzelfde gehalte bevat aan actieve ingrediënten van een kruid. De hoeveelheid werkzame stoffen per plant kan namelijk variëren en is afhankelijk van verschillende factoren: denk aan de vindplaats, klimaat en grondsoort. Maar ook de verdere verwerking, opslag en transport en welk deel van de plant precies wordt gebruikt of hoe oud de plant is bij het oogsten spelen hierbij een rol. Zo is bekend dat Sint-janskruid het hoogste gehalte aan hypericine heeft vlak voordat de plant bloeit. De gegarandeerde constante hoeveelheid van bepaalde actieve ingrediënten per doseereenheid kan bij een therapie zeker van belang zijn.

Veiligheid
Geneeskrachtige planten kunnen waardevolle hulpmiddelen zijn voor onze gezondheid; vele ervan hebben ook als basis gediend voor reguliere geneesmiddelen. Ze hebben de status van ‘natuurlijk’, maar dat betekent niet dat er nooit neveneffecten voorkomen en er geen contra-indicaties zijn. Kennis van zaken is dus belangrijk bij het adviseren en gebruiken van kruidensupplementen. Kies ook altijd voor een kwalitatief kruidensupplement van een gerenommeerd merk en dat voldoet aan de Europese regelgeving.

Planet Ayurveda® gestandaardiseerde extracten - 100% Natuurlijk

Standaardisatie van kruiden/planten extracten - FytCanna

 

< Terug