Tips voor uw praktijk

Naast educatie en informatie over voeding, gezondheid en suppletie wil VitEducatief u ook graag ondersteunen bij uw praktijkvoering met tips en adviezen voor uw praktijk.

Dorothé Lueb over het belang van Mucuna Pruriens

De Mucuna pruriens of fluweelboon is een tropische klimplant die zijn oorsprong vindt in Zuid-China en Oost-India en tegenwoordig veel wordt verbouwd in Azië, Afrika, Amerika en West-Indië (Caraïben). De plant brengt paarse boonachtige peulen voort, waarvan de zaden (mucunabonen) rijk zijn aan actieve bestanddelen. De catecholamine levodopa (L-DOPA; L-3,4-dihydroxyfenylalanine), een voorloper van dopamine, is het meest prominent aanwezig (7-10%). De neurotransmitter dopamine maakt deel uit van het zgn. beloningssysteem van de hersenen: het geeft een prettig gevoel na beloning en zorgt ervoor dat we ons tevreden voelen. Dopamine komt vrij bij bepaalde activiteiten, zoals eten, seks, sport of het gebruik van drugs.
Bekend orthomoleculair therapeut, docent en spreker Dorothé Lueb is enthousiast over het gebruik van Mucuna pruriens: “Mucuna levert L-DOPA. In feite kun je stellen dat de dopaminebak ‘s ochtends vol zit. Het licht gaat aan, je cortisol piekt. Je hebt zin in de dag, in vrijwillig bewegen. Je kunt op avontuur en je hersenen gebruiken, je kunt focussen. De aanleg van dopaminewegen en de productiecapaciteit wordt al bepaald door de situatie tijdens de zwangerschap. Is er dan veel stress, dan kun je beter investeren in serotoninewegen; in behouden wat je hebt en sparen. Je krijgt (relatief) weinig dopaminewegen en een verminderde productiecapaciteit van dopamine.”
“Tegenwoordig wordt er een groot appèl gedaan op dopaminecapaciteiten. Leren, focussen, omgaan met veranderingen. Het avontuur start al als je wakker wordt, de wereld beweegt als een gek. Niet iedereen kan de hele dag vol gas volhouden op dopamine. Op een zeker moment is de dopa-bak leeg. Je kunt je niet meer focussen, maar wat erger is, je krijgt bij een lege dopa-bak geen ‘toestemming’ voor ontspanning. Wel moe, niet slapen. Als je dan vroeg in de avond je dopaminebak aanvult met mucuna (L-DOPA) dan start je op tijd met de productie van melatonine en mag je ook ontspannen.”

Schrijftips van Ria Teeuw

In onderstaande video geeft Ria Teeuw zes waardevolle tips die van pas komen bij het schrijven van teksten voor uw praktijk.