Bewegen voor je gezondheid

Er is iets raars met ons mensen aan de hand. Zo langzamerhand weet toch wel iedereen dat sporten en een goed voedingspatroon belangrijk zijn als je gezond wilt blijven. Een bewustwording waaraan de overheid een behoorlijke bijdrage heeft geleverd met campagnes om mensen tot bewegen aan te zetten. Deze voorlichtingsinitiatieven zijn al jaren geleden in gang gezet waarbij ook duidelijk werd onderstreept waar een zittend leven en verkeerd eten naartoe zou leiden: welvaartsziekten. Hoe kan het dan zo zijn dat de situatie erger wordt in plaats van beter? Niemand kan zich toch meer beroepen op onwetendheid? Zijn de verlokkingen van een slechte leefwijze dan zó groot dat het bijna onmogelijk is om er weerstand aan te bieden? Nemen we al die westerse welvaartsziekten met een enorme kwaliteitsvermindering van leven dan maar op de koop toe? Voor veel mensen geldt dat blijkbaar wel, hoe verbazingwekkend ook.
De reguliere medische gezondheidszorg is onderhand onbetaalbaar geworden en de premies van de zorgverzekeraars schieten omhoog. Natuurlijk, we worden gemiddeld ouder dan onze voorouders, maar het lijkt erop dat we niet gezond ouder worden en gezien de toename van eenzaamheid en depressies beslist ook niet gelukkiger. Een fenomeen waarover ik af en toe wel eens diep nadenk. Ik ben tot de conclusie gekomen dat het veel mensen ontbreekt aan waardering voor zichzelf. Op mijn sportschool valt het me soms op dat sommige mensen niet voor hun plezier komen, maar zich afbeulen vanuit een diep gevoel van onvrede met hun lijf. Ze bewegen  alleen omdat ze er beter uit willen zien. Sporten uit liefde voor jezelf is een totaal andere insteek, waarbij je meer bereikt omdat je dan geen last hebt van onbewuste sabotagemechanismen.
Laatst zei een vriendin tegen me dat er allerlei redenen zijn om te eten: omdat je trek hebt, om negatieve gevoelens weg eten, om jezelf te troosten. Maar zij had op een goed moment besloten om voortaan te eten voor haar gezondheid.  Haar eetpatroon was na dit besluit enorm verbeterd zonder dat ze er moeite voor hoefde te doen. Ik snap dat helemaal, het is een grondhouding die een positief signaal naar het lichaam stuurt. En dat kan met lichaamsbeweging natuurlijk net zo goed! Stel je eens voor: ‘sporten voor je gezondheid’, ‘eten voor je gezondheid’, ‘hoogwaardige voedingssupplementen gebruiken voor je gezondheid’. Wauw, allemaal ingrediënten van een lifestyle met waardering voor jezelf. Reken maar dat dát effectief is!

Ria Teeuw

< Terug