Guldenroede

De guldenroede (Solidago virgaurea), lid van de familie van de samengesteldbloemigen, wordt al sinds de dertiende eeuw aangeprezen als kruid voor de nieren en als diureticum. In de huidige kruidengeneeskunde wordt de plant vooral ingezet als diureticum, tonicum voor de nieren, antilithicum (gaat de vorming van gal- en blaasstenen tegen), ontgifter, adstringentium (middel om verlies van bloed, slijm en andere lichaamsvloeistoffen tegen te gaan, bijvoorbeeld bij diarree of bloedingen) en ontstekingsremmer.
Flavonoïden, waaronder rutine, quercetine, catechinen en anthocyanidinen, triterpeensaponinen en fenolzuren, waaronder koffiezuur, zijn de belangrijkste actieve inhoudsstoffen.
Volgens de monografie van de EMA (European Medicines Agency) kan een extract (5-7:1) van guldenroede worden ingezet als diureticum in een dosering van driemaal daags 350-450 mg gedurende 2-4 weken.
De European Scientific Cooperative on Phytotherapy (ESCOP) adviseert guldenroede voor het doorspoelen van de urinewegen, met name bij ontstekingen en nierstenen en als ondersteuning bij de behandeling van bacteriële infecties aan de urinewegen. Volgens de Duitse Kommission E kan guldenroede ook worden ingezet ter preventie van nierstenen en niergruis.
In meerdere in-vitro en in-vivo studies zijn naast diuretische ook ontkrampende, pijnstillende en ontstekingsremmende effecten van guldenroede vastgesteld. Er zijn ook enkele onderzoeken waarin een gunstig effect van guldenroede bij een overactieve blaas en dysurie (pijn of ongemak bij het plassen) is gevonden. Guldenroede zou de plasfrequentie, de pijn bij het plassen en de aandrang verminderen. Deze effecten zijn echter moeilijk te rijmen met de diuretische eigenschappen van guldenroede die meestal zorgen voor een toename van de plasfrequentie. Mogelijk spelen hierbij de verschillende samenstellingen van de gebruikte extracten een rol.

(WD)

Bronnen

  • Verhelst G: Groot handboek geneeskrachtige planten (4e druk); 514-515, Mannavita, 2010. ISBN-13 9789080778467.
  • Community Herbal Monograph on Solidago virgaurea L., Herba; EMA, 2008.
  • Website Kooperation Phytopharmaka GbR; geraadpleegd 07-2021.
  • Fursenco C et al.: Solidago virgaurea L.: A Review of Its Ethnomedicinal Uses, Phytochemistry, and Pharmacological Activities; Biomolecules 10(12):1619, 2020.

 

< Terug