Insulineresistentie

Insulineresistentie: Kennis, Inzicht, Actie

Datum Tijd Locatie Kosten ex BTW
08-04-24 13:30 - 16:30 Online € 45,00
Inschrijving gesloten

 

Nieuw

online studiemiddag

Insulineresistentie: Kennis, Inzicht, Actie

Docent: Monique van Poorten

Insulineresistentie is een metabole aandoening die in toenemende mate wordt erkend als een belangrijke factor in de ontwikkeling van talrijke gezondheidsproblemen. Het ontstaat wanneer de cellen in het lichaam niet langer adequaat reageren op insuline, hét hormoon dat essentieel is voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Bij insulineresistentie vermindert de effectiviteit van insuline, wat resulteert in verhoogde bloedsuikerspiegels.

 

De oorzaken zijn divers en omvatten genetische aanleg, leefstijlfactoren en obesitas. Ook wordt insulineresistentie vaak geassocieerd met het westerse dieet, dat rijk is aan geraffineerde suikers en verzadigde vetten. De aandoening is een voorloper van type 2 diabetes, waarbij de alvleesklier uiteindelijk niet in staat is om voldoende insuline te produceren om de verhoogde vraag aan te kunnen.

Tijdens deze studiemiddag gaat Monique van Poorten in op de factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van insulineresistentie. Zij zal de rol van klokgenen uitleggen, ingaan op de fysiologie (met name tijdens de zwangerschap) en de werking toelichten van de populaire antidiabetici medicijnen. Meer kennis over het ontstaan en de gevolgen van insulineresistentie biedt de mogelijkheid diabetes type 2 om te keren. Zelfs in gevallen van insuline afhankelijkheid.

Kennisniveau

  • voor deze training is orthomoleculaire basiskennis vereist
  • deze training is op HBO-denkniveau

Na deze training:

  • weet u wat insuline resistentie is
  • weet u hoe onze klokgenen betrokken zijn bij insuline resistentie
  • kent u de fysiologie van insuline resistentie (met name in een zwangerschap)
  • weet u waarom niet fysiologische insuline resistentie bijna altijd betrokken is bij veel voorkomende ziektebeelden in het westen
  • begrijpt u waarom dit bijna altijd hand in hand gaat met laaggradige ontstekingen
  • bent u bekend met de werking van de populaire anti-diabetici medicijnen semaglutide (Ozempic) en liraglutide (Saxenda) en Metformine en Gliclazide
  • weet u hoe diabetes type 2 om te keren, ook bij insuline afhankelijkheid
  • bent u bekend met de (evolutionaire) oplossingen

Terugkijken en deelnamecertificaat
Deze training is online terug te kijken via een terugkijklink. De terugkijklink mailen we na de training en blijft 30 dagen beschikbaar. Door het beantwoorden van de controlevragen, die gedurende de training worden gesteld door de docent, en deze terug te koppelen aan info@viteducatief.nl ontvangt u een deelnamecertificaat.

Accreditatie bij MBOG (3 SBU's waarvan 2 medisch/overig en 1 orthomoleculair), NWP (2 pnt. natuurgeneeskunde/vakoverstijgend) en KTNO (13256).

< Terug