L-lysine

L-lysine is een essentieel aminozuur. Dat wil zeggen dat het lichaam dit aminozuur niet zelf kan aanmaken en wij dus zijn aangewezen op onze voeding als bron. Vlees, vis, eieren en soja bevatten veel lysine. Omdat vooral dierlijke eiwitten rijk zijn aan lysine kan de inname bij vegetariërs en veganisten soms onvoldoende zijn.
L-lysine heeft vele functies in het lichaam. Het wordt gebruikt voor de eiwitsynthese, helpt bij de opname van calcium vanuit het maagdarmkanaal en is belangrijk voor de synthese van enzymen en hormonen. Daarnaast draagt lysine bij aan de opbouw van sterk bindweefsel en gezonde botten, wat het een belangrijke voedingsstof maakt voor onder meer kinderen, ouderen en sporters.
Het bekendst is lysine om zijn antivirale eigenschappen en het wordt vaak succesvol ingezet bij de behandeling en ter voorkoming van koortslip (herpes simplex), gordelroos en waterpokken (herpes zoster). De effectiviteit bij genitale herpes is niet afdoende aangetoond.

Koortslip
In totaal zijn er ongeveer 100 herpesvirussen bekend en van 8 weten we zeker dat ze ook bij de mens voorkomen. Na besmetting met het virus blijft het levenslang aanwezig in de geïnfecteerde gastheer. Het is latent aanwezig en wordt niet opgemerkt door het immuunsysteem, maar bij een verminderde weerstand of in stresssituaties wordt het virus weer actief. Voor jonge baby’s is het herpesvirus zeer gevaarlijk.
Het herpes-simplexvirus type 1 (HSV-1) is de veroorzaker van een koortslip. Een koortslip is een infectie van de huid, meestal rond de mond. die vaak pijnlijk is, jeukt en/of een branderig gevoel geeft. Het virus zelf zit in het vocht van de koortsblaasjes en is zeer besmettelijk. Patiënten moeten daarom proberen de blaasjes niet aan te raken en dienen hun handen regelmatig te wassen met desinfecterende zeep. Na enkele dagen drogen de blaasjes uit tot korstjes en na ongeveer 11 dagen is de huid weer volledig genezen.
Wat een koortslip extra vervelend maakt, is het recidiverende karakter van de aandoening. Meestal komt de koortslip ook op dezelfde plaats weer terug.

Wetenschappelijke studies geven aan dat dagelijks 1.000-3.000 mg L-lysine, verdeeld over de dag, herpes-simplexinfecties kan voorkomen en een koortslip sneller kan laten verdwijnen. Bij voorkeur tussen de maaltijden innemen. Als onderhoudsdosering kan er 1 of 2 maal daags 500 mg L-lysine gebruikt worden. L-lysine kan ook uitstekend gecombineerd worden met vitamine C omdat vitamine C het (virale en bacteriële) immuunsysteem kan ondersteunen. Zeer hoge doseringen lysine kunnen maagklachten veroorzaken.

Probeer de inname van L-arginine tijdelijk te vermijden tijdens een koortslip want dit is de antagonist van L-lysine. L-arginine zit vooral in noten, zaden, bessen en chocolade en stimuleert juist de virale replicatie.

(HH)

Bronnen

  • Griffith RS et al.: Success of L-lysine therapy in frequently recurrent herpes simplex infection. Treatment and prophylaxis; Dermatologica 175:183-190, 1987.
  • DiGiovanna JJ, Blank H: Failure of lysine in frequently recurrent herpes simplex infection. Treatment and prophylaxis; Archives of Dermatology 120:48-51, 1984.
  • Thein DJ, Hurt WC: Lysine as a prophylactic agent in the treatment of recurrent herpes simplex labialis; Oral Surgery, Oral Medicine and Oral Pathology 58:659-666, 1984.
  • McCune MA et al.: Treatment of recurrent herpes simplex infections with L-lysine monohydrochloride; Cutis 34:366-373, 1984.
  • Aisina RB et al.: Inhibition of esterase by L-lysine, the activator and fibrinolytic activity of the plasmin-streptokinase activator complex; Bioorganicheskaia khimiia 20(2):182-189, 1994.

 

< Terug