Kokos-curcuma pie

Ingrediënten
* Bodem en topping
– 75 g geraspte, ongezoete kokos
– 55 g geschaafde amandelen
– 35 g grove havervlokken (‘old-fashioned’)
– 2 eetlepels bruine suiker
– eiwit van 1 groot ei
– snufje (zee)zout
– 20 g ongezoete kokosvlokken
– 1 theelepel ahornsiroop
– ¼ theelepel curcumapoeder

* Vulling
– 880 ml ongezoete kokosmelk

– 16 kardemompeulen – 120 ml plus 1 theelepel ahornsiroop (gescheiden)
– 2 kaneelstokjes (ca. 7 cm lang), gekneusd – 3 eetlepels vierge kokosolie
– 1 stukje gemberwortel (2,5 cm), geschild en fijn geraspt
 – 1 flinke snuf versgemalen zwarte peper  * Keukengerei
 – 1½ theelepel plus ½ theelepel curcumapoeder (gescheiden)  – pie (of eventueel quiche)-vorm met een diameter van 22 cm
 – dooiers van 4 grote eieren  – food processor
 – ¼ theelepel (zee)zout  – bakpapier

Bereiding
* Bodem en topping
Verwarm de oven voor op 165°C. Breng de geraspte kokos, amandelen, havervlokken en bruine suiker samen in een food processor en maal het mengsel fijn in circa 2 minuten. Voeg het eiwit en zout toe en klop het deeg totdat het een bal begint te vormen. Druk het deeg met vochtige vingers op de bodem van de bakvorm en vorm een opstaande rand van 2,5 cm hoog.
Bak de korst in ca. 20-25 minuten bruin. Laat afkoelen.
Verspreid de kokosvlokken op een stuk bakpapier, voeg de ahornsiroop en het curcumapoeder toe en schud voorzichtig totdat de vlokken zijn bedekt met een laagje siroop/poeder. Bak de kokostopping goudbruin in ca. 5 minuten en laat afkoelen.

* Vulling
Breng de kokosmelk, kardemom, kaneel, gember, peper en 1½ theelepel curcuma aan de kook in een grote sauspan onder matige verhitting. Haal de pan vervolgens van de warmtebron, dek deze af en laat het mengsel 20 minuten intrekken.
Meng de eierdooiers, het maïszetmeel, het zout en 120 ml ahornsiroop in een ruime kom en klop het geheel tot een glad mengsel. Vermeng de resterende ½ theelepel curcuma en 1 eetlepel ahornsiroop in een kommetje en houd apart.
Giet, al roerend in het eierdooiermengsel, door een fijne zeef de ingetrokken kokosmelk erbij. Giet het puddingmengsel terug in de sauspan en kook het onder matige verhitting en constant roeren in 3-4 minuten tot een dikke, bubbelende pudding. Haal de pan van de warmtebron, voeg snel de kokosolie toe en roer het geheel tot een glad mengsel. Giet de pudding direct in de korst tot aan de bovenkant van de opstaande rand. Druppel het curcuma-ahornsiroop mengsel op de vulling en trek met de achterkant van een lepel decoratieve sporen. Dek de pie af met plasticfolie en laat deze minstens 2 uur afkoelen en stollen.
Versier de pie voor het serveren met de gebakken kokosvlokken.

Recept en foto: Chris Morocco, bonappetit.com

 

< Terug