Spaanse knoflooksoep (Sopa de Ajo)

Ingrediënten
– 210 g in blokjes gesneden stokbrood
– 5 eetlepels extra vierge olijfolie
– 1½ l kippenbouillon (of meer naar behoefte)
– 6 teentjes knoflook (of meer naar smaak), dun gesneden
– 60 g ham in blokjes gesneden
– 1½ theelepel gerookte paprikapoeder (of naar smaak)
– 1 snufje cayennepeper (of naar smaak)
– zout en peper naar smaak
– ca. 10 g fijngehakte bladpeterselie
– 4 eieren

Bereiding
Verwarm de oven voor op 175°C. Bedek de bakplaat met bakpapier en spreid de blokjes stokbrood hierover uit. Besprenkel de broodblokjes met 1 eetlepel olijfolie en schud de bakplaat voorzichtig zodat al het brood in contact komt met de olie. Bak de broodblokjes in de voorverwarmde over in ca. 15-20 minuten knapperig en lichtbruin.
Verhit 4 eetlepels olijfolie in een ruime pan op een matige warmtebron. Voeg de knoflookschijfjes toe en braad al roerend gedurende 1-2 minuten totdat ze net goudbruin kleuren. Voeg de ham toe en bak deze ca. 1 minuut mee. Bestrooi het mengsel met paprikapoeder en laat het geheel nog 1 minuut doorwarmen. Vermeng de broodblokjes met het knoflook-ham mengsel en voeg vervolgens de kippenbouillon, cayennepeper, zout en peper toe en roer goed door. Breng de soep aan de kook, verlaag de warmtebron tot matig en roer de peterselie erdoor.
Breek de eieren elk in een kopje. Maak met een lepel 4 open plekjes in het brood bovenop de soep. Giet langzaam in elke opening een ei. Doe de deksel op de pan en laat de soep ca. 2-3 minuten zachtjes koken totdat de eiwitten hard zijn en de dooiers stevig maar niet hard. Schep de soep in 4 kommen met elk bovenop een ei.

Recept en foto: Chef John, allrecipes.com

 

< Terug