Groenlipmosselcakejes

Borrelhapje, ca. 15-20 stuks

Ingrediënten
– 500 g gekookte (groenlip)mosselen
– 240 g droge broodkruimels
– 50 g ui
– 110 g mayonaise
– 3 eieren
– 6 eetlepels bloem
– 2 stronken bleekselderij
– 4 eetlepels verse bieslook
– 2 eetlepels verse peterselie
– zout en peper
– 2 eetlepels olijfolie
– 1 eetlepel plantaardige olie

Voorbereiding
(kan 1 dag van tevoren)
Snijd het mosselvlees in kleine blokjes. Snijd of hak de bleekselderij, ui, bieslook en peterselie fijn.
Verhit de olijfolie in een ruime koekenpan op een matige warmtebron. Voeg de bleekselderij en ui toe en braad ze in circa 5 minuten gaar. Doe het mengsel over in een grote kom voeg het mosselvlees, 60 g van de broodkruimels, de bieslook, peterselie en de mayonaise toe. Roer heel voorzichtig door om het mosselvlees zoveel mogelijk intact te houden.
Bekleed een groot bord of bakplaat met bakpapier. Neem telkens ca. 50 g van het mengsel, vorm het tot een rond cakeje met een diameter van ca. 6 cm en plaats het cakeje op het bakpapier. Laat de cakejes minimaal 1 uur afkoelen in de koelkast.

Bereiding
Doe het restant van de broodkruimels en de bloem elk in een aparte kom. Kluts de eieren in andere kom. Rol de cakejes een voor een door de bloem, vervolgens door het eiermengsel en ten slotte door de broodkruimels. Zorg ervoor dat de mosselcakejes volledig zijn bedekt met broodkruim.
Verhit de plantaardige olie in een ruime koekenpan op een matige warmtebron. Let erop dat de koekenpan en olie heet zijn alvorens de mosselcakejes in de pan te leggen, anders kunnen ze aan de bodem blijven plakken. De mosselcakejes niet te snel omdraaien, wacht tot ze wat stevigheid hebben gekregen.
Braad meerdere mosselcakejes tegelijk, ca. 5 minuten per kant, totdat ze goudbruin en door en door verwarmd zijn.
Serveer de mosselcakejes met mayonaise of een sausje naar keuze.

Recept en foto: Jonny Schwass, Nurtured Seafood

 

< Terug