Maitake-paddenstoelensoep

Ingrediënten
– 115 g maitake (eikhaas)
– 15 g gedroogde shiitake, geweld in een kopje warm water
– 225 g gemengde paddenstoelen (liefst driekwart shiitake en een kwart kastanjechampignons)
– 2 flinke sjalotten
– 1 kleine Videlia ui
– 1 kleine prei
– 1 stengel bleekselderij
– 1 wortel
– 1 middelgrote aardappel
– 1 liter kippen- of groentebouillon of water

– 3 eetlepels olijfolie – 1 theelepel gehakte verse rozemarijn
– 2 eetlepels tamari (sojasaus) – zeezout
– 1 eetlepel cognac (indien gewenst)
– 1 laurierblad * Keukengerei
– 2 theelepels gehakte verse tijm – staafmixer

Bereiding
Laat de shiitake uitlekken en bewaar het vocht. Snijd alle paddenstoelen en de wortel in plakjes. Snipper de uien, snijd de prei in ringen en de bleekselderij in stukjes. Schil de aardappel en snijd deze in blokjes.
Verhit de olijfolie in een soeppan. Voeg de paddenstoelen, uien, groenten en aardappel toe en roerbak het geheel totdat de groenten zacht beginnen te worden, gedurende circa 10 minuten. Voeg het vocht van de uitgelekte paddenstoelen, de bouillon, de tamari, de cognac (desgewenst) en het laurierblad toe. Breng het geheel aan de kook en laat de soep op lage warmtebron 30 minuten zachtjes koken. Voeg de tijm en rozemarijn toe en pureer de soep met een staafmixer tot een glad mengsel. Voeg naar smaak zout toe en laat de soep nog 5 minuten zachtjes koken.

Recept: Jen Hoy, The Spruce Eats
Foto: Zozz_, Pixabay

 

< Terug