Tot deze conclusie komt Carel-Peter van Erpecum in zijn proefschrift ‘The role of fast-food outlet exposure in Body Mass Index’, waarmee hij in november is gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Fastfood of gemaksvoedsel is een verzamelnaam voor voedsel dat snel bereid en geserveerd wordt en relatief goedkoop is.
Hij baseert zich op data van Lifelines, een grootschalig onderzoeksprogramma met als doel om beter te begrijpen hoe mensen gezonder oud kunnen worden, oftewel healthy aging. De overgewicht-epidemie is één van de grootste uitdagingen voor de Nederlandse volksgezondheid. In 2022 had 50,2% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder matig of ernstig overgewicht. Naar verwachting lopen zal dat in 2040 al 62% zijn.
Van Erpecum stelt vast dat een toename in de blootstelling aan fastfood restaurants gepaard gaat met een toename in de BMI. Dit speelt vooral in kwetsbare wijken en dan met name bij jongvolwassenen met een hoger genetisch risico op een hoog BMI. “Beleidsmaatregelen ten behoeve van een gezondere voedselomgeving zijn nodig om een gezonde leefstijl makkelijker te maken en de overgewicht-epidemie te tackelen”, aldus van Erpecum.
Meer informatie is te vinden in het proefschrift The role of fast-food outlet exposure in Body Mass Index‘ van Carel-Peter van Erpecum op de website van de Rijksuniversiteit Groningen.
(HH)
Bron: persbericht Rijksuniversiteit Groningen, 6 november 2023.