Het leed dat hooikoorts heet

hooikoortsverschijnselenLangzaam maar zeker komt het voorjaar weer dichterbij. Dat roept bij velen beelden op van bloeiende krokussen en narcissen en bomen die weer uitlopen. Maar ook veel mensen hebben helaas een totaal ander beeld bij dit jaargetijde, namelijk loopneuzen, hoestbuien en rode ogen, ofwel hooikoorts. Ongeveer drie miljoen Nederlanders hebben jaarlijks te kampen met deze vorm van allergie. Februari is de maand waarin het hooikoortsseizoen officieel van start gaat en dat seizoen kan tot en met september doorlopen. Hooikoortsklachten kunnen overigens ook in de winter voorkomen. Hierbij kunnen bijvoorbeeld kamerplanten een rol spelen.

Hoe ontstaan hooikoortsverschijnselen?
Bij mensen met hooikoorts reageert het afweersysteem ook op (in principe) onschuldige omgevingsallergenen. Zodra pollen de neus binnendringen, denkt het immuunsysteem van iemand met pollinose dat er een gevaarlijke indringer in de neus is terechtgekomen. Ter verdediging maakt het lichaam een zogenaamde antistof aan: in dit geval is dat histamine. Histamine zet een biochemische reactie in gang waardoor de bloedvaten in de neus wijder worden en de slijmvliezen van neus en ogen geïrriteerd kunnen raken. Hierdoor ontstaan de bekende hooikoortsverschijnselen als neusklachten, rode ogen en een moeizame ademhaling.

Enkele nutriënten die een handje kunnen helpen om hooikoortsklachten te temperen

mestcellen

Quercetine
Quercetine kan gunstige effecten hebben op cellulaire en humorale immuunfuncties die betrokken zijn bij allergische reacties. Quercetine remt namelijk de productie en het vrijkomen van histamine en andere allergische en ontstekingsstoffen uit mestcellen en basofiele granulocyten. Bovendien blokkeert quercetine de activering van mestcellen. Deze immuuncellen spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van allergische reacties en auto-immuun aandoeningen.

Meer over quercetine

 

OPC
Oligomere proanthocyanidinen (OPC’s) zijn stoffen die behoren tot de groep van flavanolen ofwel flavan-3-olen, onderdeel van de categorie flavonoïden.
Flavonoïden remmen de aanmaak van histamine en OPC doet dat door een remmende werking op het enzym L-histaminedecarboxylase dat histamine aanmaakt. In een kleine klinische studie bij mensen bleek dat inname van dagelijks 50 mg OPC voor de start van het hooikoortsseizoen minder klachten liet zien.

Meer over opc

 

Probioticadarmmicrobioom
De darmen spelen een grote rol bij allergieën. De slijmvliezen van de darmwand houden namelijk indringers tegen (ook die in de mond en neus trouwens) en behoren net als de huid tot de eerste verdedigingslinie. Hooikoorts heet officieel allergische rhinitis. Als je hier last van hebt, reageert het immuunsysteem te heftig op bijvoorbeeld het stuifmeel van grassen en bomen, met als gevolg een ontstekingsreactie in de slijmvliezen. Je darmgezondheid speelt hier een belangrijke rol bij. Probiotica kunnen daar zeker aan bijdragen en dus ook (op de langere termijn) aan het voorkomen van hooikoorts.

Meer over probiotica

 

Scutellaria
Scutellaria, ook wel glidkruid of scullcap, is oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Amerika en China en wordt al eeuwenlang gebruikt bij diverse kwalen. Bij allergieën heeft het zeker een gunstige invloed want het is een krachtig antihistaminicum. Het effect op lopende neuzen is vrijwel direct merkbaar, vandaar dat het ook wel bluskruid wordt genoemd.

Meer over scutellaria

 

< Terug