Koffie, meer dan alleen een lekker opkikkertje

Koffie, meer dan alleen een lekker opkikkertje

In Nederland wordt veel koffie gedronken: volwassenen drinken gemiddeld ruim 4 kopjes per dag. De meesten drinken een bakje koffie omdat ze het lekker vinden, of om wakker en alert te blijven. Onderzoeken tonen voorzichtig aan dat het ook gunstige invloed kan hebben op ons fysieke welzijn; de soort van koffie en de hoeveelheid spelen hierbij wel een belangrijke rol.

Waardevolle voedingsingrediënten uit koffieprut, zo blijkt uit recent onderzoek
Van de koffieprut weten we al heel lang zeker dat het nuttige eigenschappen heeft. Een kleine greep uit een lange lijst: je kunt het gebruiken als mest voor bepaalde planten, het houdt katten en slakken uit de tuin en je kunt er aangekoekte pannen mee schuren. Een wat moderner fenomeen is het kweken van oesterzwammen op koffiedrab, iets wat niet alleen grootschalig gebeurt maar ook in DIY-thuispakketten.

Maar het nut van koffieprut heeft weer een verrassende wending gekregen. Melania Casertano van de afdeling Voedingskwaliteit en -ontwerp van de Wageningen Universiteit onderzoekt manieren om restproducten van voedsel op te waarderen tot een nieuw functioneel ingrediënt dat ook goed is voor de gezondheid. En onlangs heeft ze de koffieprut uit koffiemachines tot studiemateriaal bestempeld.
Casertano en haar collega’s gebruikten een speciale techniek, microwave assisted extraction geheten, waarmee uiteindelijk de bruikbare stoffen uit de koffieprut vrijkomen die eerst ingekapseld waren. Bijvoorbeeld oplosbare vezels zoals inuline en oligosachariden die kunnen worden benut als prebiotica: voeding voor onze darmbacteriën. Maar ook eiwitten en andere bioactieve stoffen die opnieuw gebruikt kunnen worden.

De gebruikte techniek is tot nu toe alleen toegepast op kleine schaal. Maar nu ze weten dat het werkt, wordt verder onderzocht hoe dit restproduct van ons lekkere bakkie op grotere schaal kan worden opgewaardeerd tot bruikbare ingrediënten.

(HH)

Bron: Vrouwenvelder D: Koffieprut voor gezonde darmen – Bakkie pleur uit Impulse wordt prebiotica; Resource – WUR from within, april 2024.