VitActueel
Obesitas grote risicofactor bij bepaalde kankervormen
“Bij sommige kankervormen speelt obesitas een belangrijkere rol in het ontstaan dan roken. Bij darm- en nierkanker is overgewicht zelfs oorzaak nummer een”, aldus prof....Verder lezen→
Nederlander eet minder groente en fruit dan de gemiddelde Europeaan
Dagelijks 250 gram groente en 200 gram fruit, dat is het advies van het Voedingscentrum. Maar uit de laatste voedselconsumptiepeiling van het RIVM (2018) blijkt...Verder lezen→
Waarom een luiaard geen burn-out krijgt
Van alle dieren zijn luiaards wel het toonbeeld van ‘relaxed’. Ze hangen graag urenlang aan een tak in een boom, met de kop naar beneden...Verder lezen→
Lama leverancier van nieuw griepvaccin?
Uit recente cijfers blijkt dat steeds minder mensen zich laten vaccineren tegen de griep. Het nut van de zogenaamde griepprik staat steeds meer ter discussie....Verder lezen→
Smakelijke Moestuinen Peuterproef
Om kinderen, ouders en pedagogisch medewerkers bewust te maken van het belang van een gezond voedingspatroon, en dus het eten van verse groente, is in...Verder lezen→
Zink van cruciaal belang voor neurale ontwikkeling bij het jonge kind
In een recente publicatie opperen wetenschappers van Stanford University School of Medicine en Charité Universitätsmedizin Berlin een mogelijk mechanistisch verband tussen zinkdeficiëntie in de vroege...Verder lezen→
Cochrane-review stelt ondubbelzinnig vast: Suppletie met omega-3 vetzuren verkleint kans op vroeggeboorte
In een recente grootschalige Cochrane-review is vastgesteld dat suppletie met omega-3 vetzuren tijdens de zwangerschap het risico op vroeggeboortes aanzienlijk verkleint. Volgens de onderzoekers zijn...Verder lezen→
Onderzoekers verrast: effecten van suppletie na twaalf jaar nog aanwezig
Een groep Noorse en Zweedse wetenschappers heeft in de periode 2003-2010 het effect van suppletie met co-enzym Q10 en selenium op de sterfte aan hart-...Verder lezen→
Kruisbloemige groenten bieden mogelijk ook bescherming tegen darmkanker
De groep planten met de naam ‘kruisbloemigen’ (cruciferae of brassicacea) danken hun naam aan het feit dat er een kruisje is te zien bij het...Verder lezen→
Voeding als medicijn
Het westerse voedingspatroon is rijk aan vooral dierlijke eiwitten en vetten en kunstmatige additieven en bevat te weinig vitamines, mineralen, vezels en/of andere goede voedingsstoffen....Verder lezen→
Vitamine K-tekort, gevaarlijker dan je denkt
‘Vitamine K-tekort, gevaarlijker dan je denkt. Ongeveer 40% van alle Nederlanders heeft een vitamine K-tekort. Velen zijn zich daar niet van bewust. Echter, door een...Verder lezen→
Prebiotica kunnen helpen bij voedselallergie
Voedselallergie is een groeiend probleem: wereldwijd is het aantal gevallen de afgelopen jaren flink toegenomen, met name bij kinderen. Voedselallergieën zijn vaak lastig te behandelen...Verder lezen→