Ingrediënten voor een geslaagde feestmaand

Waar denkt u aan bij de laatste maand van het jaar? Feestmaand, wintermaand of stressmaand?
De meteorologische winter begint 1 december maar meestal gaan we uit van de astronomische datum: 21 december, wat tevens ook de kortste dag van het jaar is. In de winter is het overdag korter licht en met minder zonuren is het belangrijk om aan vitamine D te denken. Tegenwoordig is er ook een vegan variant van deze zonnevitamine, gewonnen uit korstmos, dat trouwens ook niet in een kerststukje mag ontbreken.

Het is in ieder geval een tijd van tradities, waarbij eten en drinken een belangrijke rol spelen. We beginnen de maand met pepernoten, chocoladeletters en marsepein. Daarna krijgen we de kerstspecials waarvan de peperkoekman, ook wel bekend als gingerbread man, er één is. Al eeuwen geleden werd hij gebruikt bij religieuze ceremonies en slechts door uitverkoren bakkers gebakken. De gewone burgers mochten alleen tijdens de kerstdagen peperkoek bakken. Deze heilige koeken zitten vol verwarmende specerijen, waaronder gember, die vooral in donkere winterdagen heerlijk zijn.
Een andere kerstklassieker is de cranberrysaus, vaak geserveerd bij kalkoen of wild, maar ook heerlijk als dessert, in een kerstcake of kerstcocktail. En na al dit lekkers sluiten we het jaar af met oliebollen en appelbeignets, die gemiddeld respectievelijk 6 g vet (waarvan 1 verzadigd) en 11 g vet (waarvan 1,4 g verzadigd) bevatten.
Je kunt gerust stellen dat voor menigeen december een maand is van veel suikers en vetten, vaak vergezeld van meerdere alcoholische versnaperingen die onze maag en lever behoorlijk kunnen belasten. Veel mensen vinden het daarom prettig om een zwaar kerstdiner af te sluiten met een After Eight bij de koffie. Niet zozeer vanwege de chocolade, maar vooral vanwege de pepermunt vulling.

Maar het is ook een maand die soms veel van ons uithoudingsvermogen vergt. Kan uw energieniveau ook wel wat ondersteuning gebruiken om alle afspraken goed in te plannen of ze juist te vermijden, bij het inkopen doen, koken of oliebollen bakken? Dan kan vitamine B12 uitkomst brengen. Even een zuigtabletje of een poedertje om de natuurlijke energie in het lichaam te activeren en u kunt er weer tegenaan!

December: sommigen kijken er al tijden reikhalzend naar uit, anderen zijn blij als die maand weer achter de rug is. Maken alle verwachtingen, voorbereidingen en uitnodigingen u gespannen en onrustig? Dan is rhodiola ook in de koude decembermaand een aanrader. Deze plant groeit namelijk in koude delen van de wereld en behoort tot de adaptogenen die ons helpen om te gaan met inwendige en uitwendige spanning.

(HH)

De hyperlinks verwijzen naar uitgebreide achtergrondinformatie over de genoemde nutriënten.

< Terug