Nutriënten voor een goede weerstand

Het immuunsysteem is een biologisch verdedigingssysteem, bestaande uit een ingewikkeld netwerk van cellen en processen dat ons lichaam beschermt tegen binnendringende bacteriën, virussen en andere infectieuze organismen en veranderde eigen cellen (kanker) en vreemde materie (vuil, gif, maar ook orgaantransplantaten) bestrijdt.
Een afweerreactie tegen een indringer komt tot stand door de samenwerking van twee hoofdsystemen: de aangeboren of aspecifieke immuniteit, een reeks vooraf geprogrammeerde reacties op ziekteverwekkers die gedurende het hele leven niet verandert, en de adaptieve of specifieke immuniteit, waarbij de immuunreactie aan het pathogeen wordt aangepast (zie figuur 1).
Het adaptieve of verworven immuunsysteem treedt in werking als het aangeboren immuunsysteem niet in staat blijkt een infectie binnen korte tijd de kop in te drukken. Bovendien zorgen de B- en T-geheugencellen van dit systeem ervoor dat bij een tweede aanval van dezelfde indringer de immuunreactie veel sneller op gang komt.
Al decennia geleden is vastgesteld dat voeding, of een gebrek daaraan, van grote betekenis is voor een goed functionerend immuunsysteem. Ondervoeding en nutriëntentekorten hebben een nadelig effect op adaptieve, aangeboren en cellulaire afweerreacties en onderdrukken immuunfuncties. De reactie van het lichaam op infecties raakt ontregeld en daardoor neemt de virulentie van ziekteverwekkers toe.
Infecties op hun beurt vergroten nutriëntentekorten doordat de inname van nutriënten vermindert, het verbruik toeneemt en de benutting wordt verstoord door het wijzigen van metabole routes.
Een gezonde, uitgebalanceerde voeding in combinatie met suppletie kan het immuunsysteem in goede conditie houden door het voorkomen van deficiënties en het opheffen van ontstane tekorten. Van het suppleren van bepaalde (combinaties van) kruiden en nutriënten zijn extra immuunversterkende eigenschappen vastgesteld.

(WD)

Kruiden
Vitaminen
Spoorelementen
Overige

< Terug

Figuur 1: Schematische weergave van het immuunsysteem.
Bron: Wintergerst ES, Maggini S, Hornig DH, 2007.

Bronnen

  • Bhaskaram P: Micronutrient malnutrition, infection, and immunity: an overview; Nutrition Reviews 60(5 Pt 2):S40-S45, 2002.
  • Wintergerst ES, Maggini S, Hornig DH: Contribution of selected vitamins and trace elements to immune function; Annals of Nutrition and Metabolism 51(4):301-323, 2007.